Datum objave: 08. Prosinac 2022

SPOMENAR / 190. obljetnica rođenja Šibenčanina Dinka Sirovice, pjesnika, prosvjetitelja, domoljuba i nositelja hrvatske nacionalne misli

Stanko Ferić
Stanko Ferić

ŠIBENIK

Moj Rodni grade, divotni bisere
U slavnoj kruni kraljevstva hrvatskog,
Što svedj si sjao, nikad pao,
Nikad prevrnuo vjerom trvdom.

Na današnji dan, 8. prosinca 1872. godine rodio se u Šibeniku Dinko Sirovica pjesnika, prosvjetitelja, domoljuba i nositelja hrvatske nacionalne misli. Kao učitelj službovao je u Rogoznici, Pirovcu, Prološcu i Opuzenu, a potom je obnašao dužnost tajnika općine šibenske. Nakon umirovljenja otišao je u Zagreb, a posljednje je godine života proveo u Varaždinu.
U Šibeniku je Sirovica pokrenuo i uređivao novinu „Učiteljski glas”, a u Zadru književni list „Lovor”. Pjesme je počeo pisati u ranoj mladosti u Šibeniku, a njegova poezija odlikovala se domoljubljem i iskrenom ljubavlju prema Hrvatskoj.Kao hrvatski domoljub i nositelj hrvatske nacionalne misli, bio je uhićen, zatvaran i progonjen na početku Prvog svjetskog rata. Zbog njegove domoljubne poezije, štoviše zbog samo jedne pjesme koja se zvala „30. travnja” 1914. godine sudilo mu se kao veleizdajniku. Sud Austro-Ugarske Monarhije tražio je za njega kaznu od 30 godina tamnice. Osuđen je, međutim, samo na osam mjeseci tamnice i samice zato što je odvođen kao taoc na bojište. Tamnovao je u Gracu odakle je odveden u internaciju u Austriju. Po završetku Prvog svjetskog rata 1918. godine vratio u Šibenik i odmah uključio u borbu za oslobođenje Šibenika od talijanske okupacije. Bio je na čelu oslobodilačkog pokreta kao tajnik šibenskog Narodnog vijeća. Šibenski domoljubi nisu uspjeli obraniti Šibenik od Talijana koji su ga okupirali te se okrutno obračunali s njihovim protivnicima. Među prvima se na udaru našao Dinko Sirovica.
Dinko Sirovica umro je 17. veljače 1960. godine u Varaždinu. Za života je objavio dvije zbirke domoljubne poezije; „S dalmatinskih žala” i „Nove pjesme” te nekoliko drugih djela među kojima je osobito vrijedna bila knjiga „238 libreta najvažnijih domaćih i stranih opera.

Iz kategorije: Spomenar