Datum objave: 16. Studeni 2022

NE SMIJE BITI ZABORAVLJENO / 80-ta obljetnica najvećeg zločina fašista u Primoštenu i Rogoznici. Ubili su 59 civila među kojima je bilo 11 djece i 21 starica i starac.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prije 80. gdina, od 13. do 16. rujna 1942. godine talijanski su fašisti na području Primoštena i Rogoznice u osvetničkoj akciji protiv antifašista, ubili 59 civila među kojima je bilo 11-toro djece i 21 starac, spalili su više od 300 kuća i gospodarskih objekata, a 164 osobe odveli u koncentracione logore. U pogromu biblijskih razmjera za sobom su ostavili 150 siročadi, pustoš i zgarišta.
80-ta obljetnica fašističkog pokolja nevinih u selima Primoštena Burnjeg rogozničkog zaleđa, na žalost nije obilježena iako jedan od najtežih i najbesmislenijih fašističkih zločina u povijesti čovječanstva ne smije biti zaboravljen i prešućivan.

Zločin je počinila vojska Krajevine Italije pojačana teškim topništvom, bojnim brodovima, zrakoplovstvom i karabinjerima nasrnula je na Primošten i sela u primoštensko - rogozničkom zaleđu. Fašisti su pokrenuli sve što su imali da bi se obračunali s golorukim primoštenskim pukom, civilima, starcima, ženama i djecom.
Pohod je organiziran nakon što su Talijani pretrpjeli poraz u sukobu s antifašistima na području Grebaštice. Elitna postrojba talijanskog mornaričkog pješaštva 13. studenoga 1942. godine upala je u zasjedu grupe partizana. Talijani su u toj bici izgubili 14 vojnika, sedmorica su bila ranjena, a još sedmoricu su zarobili partizani.

Odluka o odmazdi donijeta je već sutradan, 14. studenoga. Plan osvete osmislili su zapovjednik XVII. obalne brigade i fašističkih postrojbi u okupiranom Šibeniku, general Allonso Cigala Fulgosi i kapetanom regate Pietro Tacchini, zapovjednik pomorskog vojnog sektora u Mandalini. Protiv te akcije bio je samo okupacijski komesar kotaraa Šibenik Paulovich .
Akciju u kojoj su sudjelovala dva bataljuna bersaljera, postrojba mornaričkog pješaštva, 40 karabinjera, šest baterija teških topova, satnija tenkova, bojni brod »Giovannina«, dvije motovedete i tri bojna zrakoplova, osobno je vodio general Allonso Cigala Fulgosi.
Napad je započeo u 6 sati i 45 sati bombardiranjem s kopna, mora i iz zraka. Primošten i sela bliže obali gađani su teškim granatama od 190 i 102 milimetra, a na sela Vezac, Kruševo, Vadalj, Supljak, Ložnice, Stavor, i Dolac iz zrakoplova su bacane razorne i zapaljive bombe. Topničko zrakoplovna priprema trajala je duže od tri sata, a onda je u napad iz tri pravca krenulo pješaštvo predvođeno tenkovima. Glavna zadaća te akcije nije bila vojna pobjeda nad oružanim postrojbama antifašista i njihovo potiskivanje sa strateški važnog područja između Šibenika i Splita odakle su partizani svojim akcijama ugrožavali cestovni i željeznički promet te onemogućavali Talijanima da ovladaju Dalmacijom. Bila je to surova odmazda, pokušaj manifestacije moći, ali udarom na nemoćne. Budući da su vojnici imali izričitu zapovijed da unište, sruše, opljačkaju i spale sve na što naiđu te ubijaju sve koje zateknu bez obzira o kome je riječ uključujući žene i djecu, napad na Primošten bio je u osnovi planirani genocid.

Prvi je na udaru talijanskih fašista bio zaseok Kalina. Tu su oni ubili petnaest muškaraca među kojima je bilo devet staraca, a selo su gotovo u cijelosti porušili i spalili. Nakon Kaline potpuno je uništen zaseok Krčulj gdje su fašisti ubili dvojicu mještana, a dvije djevojčice žive bacili u oganj njihove zapaljene kuće. U Marinčića Dragi ubijeno je 16 stanovnika, šest muškaraca, jedna žena, šestoro staraca i troje djece, a dvoje je djece kasnije podleglo ranama. Tu je pobijena cijela obitelj Perkov. U Podgrebenu okupator je ubio tri muškarca, jednu ženu i četvero djece, među kojom su bile trogodišnja Blagodarna Žarkov i njena osmomjesečna sestra Josipa, a ubijeni su bili i njihovi roditelji. Fašisti su harali po cijelom primoštenskom i rogozničkom zaleđu ubijajući uglavnom starce koji se nisu uspjeli skloniti u Primošten iz koga se dan prije napada potajno povukao talijanski garnizon kako se ne bi našao na udaru vlastitih topova.
Fašisti su u zločinačkom pogromu ubili 59 žitelja Primoštena i okolnih sela. Među njima je bilo jedanaestoro djece te 21 starica i starac. Zapaljeno je i porušeno više od 300 kuća, a iz svih ostalih Talijani su opljačkali sve što su našli, vino, ulje, žito, stoku... odnosili su čak i odjeću pa i namještaj iz kuća jer su da željeli Primoštence unište glad i zima.

Na rogozničkom području najviše su stradali zaseoci Podglavica i Jarebinjak. Iz Podglavica su talijanski vojnici u pustaru Čeline odveli 13 muškaraca, među njima dva starca i jednog dječaka, i tamo ih pobili. U Jarebinjaku, Mahalama, Sirkovini i Ložnicama ubili su još 12 ljudi, a zaseok Podgrudu su do temelja porušili.

Iz kategorije: Spomenar