Datum objave: 14. Kolovoz 2022

SPOMENAR / Više od 15 000 hodočasnika u Vrpolju. Ne pamti se ovolika masa vjernika. Biskup Mileta blagoslovio kamen temeljac za proširenje zavjetne crkve.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ne pamti se da su u ranijim godinama ovako velike mase naroda na Veliku Gospu hodočastile u Vrpolje. Broj hodočasnika cijeni se na više od 15 000 osoba. Hodočašće je predvodio biskup Jeronim Mileta koji je blagoslovio kamen temeljac za proširenje zavjetne crkve.
Biskupa su pred slavolukom dočekali vrpoljačka seoska konjica, Narodna zaštita, rondari, školska djeca, križari sa zastavama i nepregledno mnoštvo naroda. Biskupu je dobrodošlicu zaželio župnik don Ivo Jakovljević, a dvije djevojke odjevene u starinske nošnje podarile su mu cvijeće.
Iza blagoslova kamena temeljca služena je Sveta Misa u kojoj je uz biskupa sudjelovalo 15 svećenika, u kojoj je pjevao natpop Dolački don Ivo Berak.
Hodočasnici su za zavjet prinijeli razne žrtve, a među njima je bilo i takvih koji su do Vrpolja došli pješice čak iz Knina pa i nekih još udaljenijih mjesta.

Vrpolje, 1940.

Iz kategorije: Spomenar