Datum objave: 25. Srpanj 2022

JUBILEJ / Šibenik je prije 85. godina zabranio golotinju, nepriličnu odjeću i ljetni nemoral na svojim ulicama. Pojačao je gradsko redarstvo i uveo kazne za prekršitelje.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenska gradska uprava jednoglasno je donijela odluku da se zabranjuje golotinja, prilična odjeća, nemoralno ponašanje i izlaganje tijela suncu na gradskim ulicama, trgovima i perivojima. U cilju istrebljenja golišavog kretanja i drugih opscesnosti koje prelaze mjeru, gradska je uprava pojačala redarstvo, uvela novčane kazne za prekršitelje i dala posebne ovlasti policijskoj vlasti da intervenira odlučno, ali prema strancima obzirno s osjećajem za korisnost turizma za Šibenik.
Zabrana golotinje, neprilične odjeće i nemoralnog ponašanja uvedena je zbog prerastanja u masovnost golišavog kretanja mladih dama, turistkinja, ali i Šibenčanki sklonih pomodnom imitiranju svjetskih pojava. Pojava je tolerirana koliko je moguće sve dok se golotinji na ulicama Šibenika nisu priklonili i muški turisti koji su za sobom povukli i neke šibenske mladiće za koje se zna da upražnjavaju kupanje na golo.

Šibenik, srpnja 1937.

Iz kategorije: Spomenar