Datum objave: 24. Srpanj 2022

NA DANAŠNJI DAN / Napadom na vozilo hrvatske policije kod Plastova na današnji dan 24. srpnja 1991. godine počeli su oružani sukobi i rat na šibenskom području.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na današnji dan, napadom četnika i velikosrpskog agresora na vozilo hrvatske policije na putu iz Plastova Prema Dubravicama, počeli su oružani sukobi i rat u zaleđu Skradina. Četnici su na policijsko vozilo pucali iz zasjede te su teško ranili četvoricu pripadnika Policijske uprave Šibenik; Josipa Klarića, Žarka Perana, Davora Bralića i Stipu Lokasa. Uprkos tomu što su zadobili teške rane iz vatrenog oružja uspjeli su odbiti napad četnika. U pomoć su im priskočili policajci Nikola i Joso Sladić, potom skupina policajaca iz Dubravica pod zapovjedništvom Kreše Škugora. Ranjenim plicajcima pomoć je na licu mjesta pružila doktorica Nela Vuković koju su na poprište napada na policajce doveli pripadnici izvidnice Skradinske satnije ZNG-a. Četnike koji su napali i vozilo hitne pomoći koje je došlo po ranjenike, potisnuli su pripadnici Specijalne policije. U borbi s četnicima, člije je ranjenike oklopnim transporterima izvlačila JNA, oštećeno je oklopno vozilo MUP-a. Specijalna policija pod zapovjedništvom Ivice Ajdukovića i Skradinska satnija pod zapovjedništvom Anđelka Sladića, uspjeli su evakuirati civile iz Sladića te civile koji su izbjegli iz sela prema Rupama.
U borbama koje su uslijedile ranjen je gardist Duško Strunje. JNA koja je do tada tvrdila da samo razdvaja sukobljene strane 24. srpnja 1991. godine prvi se puta otvoreno stavila na stranu pobunjenih Srba, srpskih paravojnih postrojbi i četnika te je na hrvatske branitelje, policajce i gardiste otvorila minobacačku vatru.

Iz kategorije: Spomenar