Datum objave: 16. Veljača 2022

SUKOB SAD-e RUSIJA / Uzroci oštrog sukoba SAD-a i Rusije su slobodna ljubav i špijunaža. Ostatak svijeta pita se je li rat neizbježan?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Sukob SAD-a i Rusije odnosno Sovjetskog saveza tj. SSSR-a eskalirao je do te mjere da je gotovo neizbježno izbijanje oružanog sukoba, dakle rata između tih sila. Zaoštravanje odnosa dvaju sila zabrinjava čovječanstvo koje strahuje od mogućeg novog rata svjetskih razmjera,a nemoćno je spriječiti ga. Sukob SAD-a i Rusije toliko je zlokoban da se u sjenu povuklo pitanje agresivnog ponašanja i prijetnji Njemačke i njenog kancelara, gospodina Adolfa Hitlera.
Šibenčani koji budno prate svjetsku političku scenu i imaju izgrađeno intelektualno mišljenje potkovanu dobrim znanjem o svemu što se događa, bave se i studioznom analitikom rusko - američkih odnosa. Po meritornom mišljenju šibenskih poznavatelja Amerike i Rusije te su dvije sile, iako duboko ideološki podijeljene, organski čvrsto spojene u strastvenoj intimnoj vezi. Uzrok sadašnjeg sukobljavanja nema jače uzroke osim nadmetanja u prestižu, a svodi se na dva važna među njima neriješena pitanja. Prvo pitanje koje ih svađa je međusobna špijunaža, a drugo daleko teže i opasnije pitanje su razlike u tumačenju pojma slobodne ljubavi.
Međusobno špijuniranje SAD-a i Rusije koje je postalo divno savršeno, a s američke strane i ugodno financijski isplativo, uopće ne treba zabrinjavati čovječanstvo. Tu je riječ o obostranim voajerskim pobudama s tim da Rusija špijunira Ameriku ne bili li doznala kakvu vojnu moć ona ima, a Amerika špijunira Rusiju kako bi mogla informacije iskoristiti za širenje glasina o ruskoj prijetnji na kojima dobro zarađuje njena industrija.
S druge strane pitanje različitih tumačenja i definiranja slobodne ljubavi puno je opasnije po čovječanstvo jer su razlike nepremostive, strasti tako jake, a tvrdoglavost obiju strana tolika da se već poseže i za oružjem. Oni se slažu samo u jednom, a to je da su isključivi zagovaratelji slobodne ljubavi muškarci i da je jedini cilj kampanje pridobivanje žena za prakticiranje slobodne ljubavi.

Treba naglasiti da Rusija pitanju slobodne ljubavi među muškarcima i ženama razmatra logično i jasno te ima jak argumentiran stav o seksualnom životu. Naravno s te pozicije Rusija usmjerava kritički žalac prema Americi te joj spočitava da politička platforma teorija slobodne ljubavi vodi ravno u bigamiju i kapitalističku eksploataciju žena. Štoviše Rusija optužuje Ameriku da svoju politiku pokušava prikazati bezazlenom i dobronamjernom pri čemu se služi špijunažom, širenjem lažnih vijesti, uznemiravanjem čovječanstva i gradbom negativnog mišljenja što je moguće većeg mnoštva prema sovjetskoj Rusiji s ciljem da se stvori toliki animozitet prema njoj da bi se čak i bespogovorno ginulo u ratu protiv nje.
S druge strane Amerika predbacuje Rusiji da je njena politika slobodne ljubavi potpuno pogrešna jer žene pretvara u opću svojinu oduzimajući im čak i pravo na patnju zbog nevjere vlastitih muževa.
Nama u Šibeniku to je dosta strano iako i u nas ima pristaša slobodne ljubavi, pa ima čak i uvjerenih komunista premda se ne izjašnjavaju previše glasno. Njima bi slobodna ljubav odgovarala, ali za to nemaju dovoljno jaku intelektualnu moć.
U svakom pogledu kapitalističko - komunistički ideološki i politički spor oko slobodne ljubavi sa svim svojim modulacijama, varijacijama i nijansama, nije banalan pa iako i nije eksplozivan svakako je iskra koja eksploziju može izazvati. Objema stranama bi bilo bolje i mudrije da se drže međusobne špijunaže jer time nikome ne škode, a ako se već ne mogu odreći rasprave o slobodnoj ljubavi naš im je savjet da u raspravu unesu i kako misle riješiti pitanje djece, plodova te slobodne ljubavi.,

Šibenik, 1935.
Zapis iz arhiva novinara Manfreda Makale 

Iz kategorije: Spomenar