Datum objave: 30. Prosinac 2021

O HO HO HO GLASI & MA HA HA HA RKETING / Šibenske djevojke nisu se ustručavale na oglasnoj ploči obznaniti da su „činile ljubav u đardinu”

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prve oglase počeo je1632. objavljivati francuski list Feuille du Bureau d’adresse, a u Hrvatskoj prvi komercijalne oglase objavljuje Ljudevit Gaj u svom Oglasitelj – Intelligenzblattu. U Šibeniku oglašavanje u novinama počinje 1905. godine kada počinju izlaziti prve šibenske novine “Hrvatska riječ”.
Šibenčani su oglase osim u Šibeniku objavljivali i u splitskim dnevnim novinama „Novo doba” i „Jadransk
i dnevnik” te „Jadranskoj pošti” koju je u Splitu izdavao šibenski novinar Manfred Makale. Makale je sačuvao i brojne neobjavljene oglase odnosno izvorne oglase s nehotičnim pravopisnim, gramatičkim i tipografskim greškama, a vjerojatno se i sam s nekima igrao pretvarajući ih u šale.
Oglas
Moli se vojnik s kojim sam činila ljubav... autentičan je. Štoviše za njega je plaćena i naknada no u novinama nije objavljen pa je za pretpostaviti da je bio istaknut na nekoj od šibenskih oglasnih ploča koje su bile jedno od glavnih sredstava javnog priopćavanja u Šibeniku u prvoj polovini 20. stoljeća. Oglas je urnebesan, a otkriva puno zanimljivih pojedinosti iz povijesti Šibenika. Ponajprije otkriva da su Šibenčani i Šibenčanke rado „činili ljubav” u Đardinu i da je ta praksa bila uobičajena. Nadalje nedvojbeno je da su u Šibeniku živjele slobodoumne djevojke koje se nisu ustručavale javno obznaniti da su „činile ljubav”. Saznajemo i da je u Šibeniku postojalo osebujnočinjenje ljubavi s časnim namjerama” kao društvena i socijalna kategorija, a zanimljiv je i podatak da su 1922. godine djevojke nosile ručne satove koji nisu bili ni malo jeftini, štoviše pripadali su kategoriji luksuza. Ostaje međutim tajnom zašto je bilo potrebno da djevojka za vrijeme „činjenja ljubavi” u Đardinu skine sat s ruke i povjerila ga na čuvanje svom ljubavniku?

 

Iz kategorije: Spomenar