Datum objave: 30. Studeni 2021

SPOMENAR / U Šibeniku otvorena prva Domaćinska škola u Dalmaciji u kojoj žene i djevojke uče kako se vodi domaćinstvo i obitelj

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pohvale izrečene s puno poštovanja, ali i zavisti zaslužio je Šibenik otvaranjem prve Domaćinske škole u Dalmaciji i Banovini Hrvatskoj. Otvaranje škole u kojoj će žene i djevojke učiti kako se vodi domaćinstvo i kako se brine o djeci i obitelji, potaknula je Narodna ženska zadruga, a novac za prostor i novac za njen rad osigurali su šibenska općina i Banska uprava. Zanimanje za upis u Domaćinsku školu među Šibenčankama tako je veliko da je primljena tek četvrtina zainteresiranih. U Domaćinskoj školi Šibenčanke, a mogu je pohađati djevojke, udavače, supruge, majke pa i bake, uče se vještine kućanske i obiteljske ekonomije, stječu znanja o higijeni, njezi i prehrani djece. zdravlju, brizi o starima i nemoćnima, a uz to tu su i tečajevi pletenja, krojenja i šivanja, pripreme hrane, spravljanja zimnice pa i tečajevi njege lica, kose i tijela pomoću suvremenih kozmetičkih i higijeničkih preparata počevši od običnog sapuna do zdravstvenih krema. Posebno je u nastavnom programu Domaćinske škole zastupljeno učenje o trudnoći i porodništvu te dojenju novorođenčadi.

Iz Splita i drugih gradova stižu glasovi da Šibenik zbog otvaranja Domaćinske škole zaslužuje najveće pohvale i priznanja jer se za takvom institucijom u suvremenom svijetu u kojem se rastače obitelj, postoji životna potreba.

Šibenik, 30. 11. 1931.

Iz kategorije: Spomenar