Datum objave: 24. Listopad 2021

SPOMENAR / U Šibeniku uvedene rigorozne epidemiološke mjere: zatvorene su škole, kina, kavane i zabranjena javna okupljanja, a djeca ne smiju izlaziti iz kuća.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Sanitarno redarstvo Šibenika urgentnom je uredbom uvelo rigorozne epidemiološke mjere u Šibeniku u protiv suzbijanja kužne bolesti šarlaha. Zbog ugroze zdravlja i života bespogovorno se zatvaraju sve škole, kina, kavana i zabranjuju sva javna okupljanja, a djeci do 14 godina zabranjen je izlazak iz kuća, igra i druženje. Mjere stupaju na snagu odmah, a ako se zaraza bude i dalje širila u pripravi su i druge još strože sanitarne mjere.
Dok škole, kina, ubožnice i druge ustanove te prostori okupljanja budu zatvorene, provodit će se jaka dezinfekcija.
Rigorozne mjere uvedene su zbog pojave velikog broja novih slučajeva oboljenja i pojave difterije te suzbijanja glasina koje šire šarlatani da je šarlah bezopasan te da je njegova kužnost preuveličana. Prema širiteljima glasina protiv sanitarnih mjera i šarlaha kao blage pa i nepostojeće bolesti, mjere će poduzimati policija i gradsko redarstvo. Sanitarno redarstvo koje se svom snagom i svim raspoloživim mjerama bori protiv zaraze, podupiru svi šibenski liječnici i općinska uprava kao i građanstvo, osobito roditelji, koje sa zebnjom prate napredak zaraze i pozdravljaju svaki pa i najmanji uspjeh u njenom suzbijanju.

Šibenik, 24. listopada 1928.

Iz kategorije: Spomenar