Datum objave: 16. Rujan 2021

BITKA ZA ŠIBENIK / Velikosrpski agresor napao je 16. rujna 1991. godine Šibenik ne očekujući značajniji otpor slabo naoružanih branitelja, ali prevario se...

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Bitka za Šibenik, vođena od 16. do 23. rujna 1991. godine, bila je prva značajna hrvatska pobjeda u Domovinskom ratu. Šibenski branitelji uspjeli su zaustaviti prodor prema moru velikosrpskog agresora na čiju se stranu stavila Jugoslavenska narodna armija i onemogućiti mu vojno-strateško presijecanje Hrvatske i njezino komadanje na neobranjive, lako osvojive enklave. Branitelji Šibenika pokazali su da velikosrpski agresor, čak ni uz potporu JNA, nije nepobjediv, što je imalo i snažan, štoviše presudno važan, moralni učinak na hrvatske branitelje i tek rođenu neovisnu Republiku Hrvatsku. U tom smislu bitka za Šibenik bila je po svom značaju jedna odključnih prekretnica u Domovinskom ratu.

Velikosrpski agresor napao je Šibenik s kopna, mora i iz zraka ne očekujući značajniji otpor njegovih slabo naoružanih branitelja, ali premoć u vojnoj sili i vatrenoj moći, a da toga nije bio svjestan, nije imao ni 16. rujna kada je tenkovima izbio na Šibenski most i nadirao prema Šibeniku sa sjevera nakon pada Drniša. Bitku je izgubio u trenutku kad su se u obranu Šibenika oglasili topovi s otoka Žirja koje je oficir JNA, Šibenčanin Željko Baltić u tajnosti predao hrvatskim braniteljima još u travnju 1991. godine. Udar topova sa Žirja pokolebao je agresore i natjerao ih da ustuknu. Pokazalo se da Šibenik i Hrvatska nisu bespomoćni, da su spremni boriti se i da su kadri učiniti nemoguće – razoružati JNA i njezinim je oružjem natjerati na uzmak.

Nakon preuzimanja obalne topničke bitnice na Žirju te zauzimanja jakih uporišta JNA u Zečevu i Kruščici i topničke bitnice na otoku Smokvici, branitelji Šibenika, 113. brigada ZNG/HV-a i pripadnici policijskih postrojba, tijekom samo dva dana postali su jedna od najbolje naoružanih i organiziranih hrvatskih obrambenih formacija.

Pobjeda branitelja Šibenika imala je presudnu stratešku važnost za obranu Hrvatske i daljnji tijek Domovinskog rata sve do oslobodilačke vojno-redarstvene akcije „Oluja”.

Iz kategorije: Spomenar