Datum objave: 17. Kolovoz 2021

NA DANAŠNJI DAN / Blokadom prometnica u okolici Knina 17. kolovoza 1990. godine buknula je „balvan revolucija” kojom je započeo rata i velikosrpska agresije na Hrvatsku.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na današnji dan 17. kolovoza 1990. godine blokadom prometnice u okolici Knina započeli je oružanu pobunu dijela hrvatskih Srba koja je zbog sredstava koja su korištena za onemogućavanje prometa cestama i željezničkim prugama prozvana balvan revolucijom. Bio je to uvod u velikosrpsku oružanu agresiju na Hrvatsku u kojoj će na stranu pobunjenika i Srbije stati i Jugoslavenska narodna armija.
Balvan revolucija buknula je nakon prvih slobodnih višestranačkih izbora 1990. godine u Hrvatskoj, čijim je rezultatima bio nezadovoljan dio Srba što su iskoristili srbijanski političari koji su umjesto demokratskoga dijaloga između novih vlasti i naroda unutar SR Hrvatske, te pokrenuli ekspanzionistički rat s ciljem da dijelove Hrvatske pripoje Srbiji.
Blokadi prometnica organiziranoj s ciljem da se Hrvatska destabilizira i paralizira njeno gospodarstvo prethodili su masovni mitinzi na kojima se zazivao rat, 1. srpnja osnovna je takozvanu Srpska autonomna oblast Krajina, a kninski milicajci odbijaju lojalnost hrvatskoj državi. Knin je postao žarištem velikosrpske pobune koja je kulminirala postavljanjem barikada.
Na današnji dan 1990. godine počeo je rat, velikosrpska agresija na Hrvatsku koja će biti okončana tek u kolovozu 1995. godine kada su u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja” hrvatski branitelji konačno porazili paravojne postrojbe pobunjenih Srba, srbijanske četnike, srbijanske dragovoljce i Jugoslavensku narodnu armiju.

Iz kategorije: Spomenar