Datum objave: 17. Kolovoz 2021

ARSEN / Na današnji dan prije šest godina umro je Arsen Dedić pjesnik i glazbenik. Zagreb želi njegovim imenom nazvati Muzičku akademiju.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Arsen Dedić, pjesnik, skladatelj, najvažniji trubadur u povijesti hrvatske popularne glazbe, vječni i neizlječivi Šibenčanin, umro je na današnji dan 2015. godine. Umro je, ali njegovo djelo neizmjernog značaja i veličine koju još nismo u stanju sagledati, živi i raste. Prisutan je u gotovo svakoj pori hrvatske kulture kao skladatelj, pjesnik, trubadur, prevoditelj, slikar, konceptualni umjetnika, ali i polemičar, kritičar. Sebe je u svom stilu sjajno definirao kao akademskog težaka i pjesnika opće prakse te je kao takav trajno svojim djelom obilježio i svoj rodni Šibenik iz kojega je otišao da bi i za života uvijek u njemu ostao.
Još nismo u stanju sagledati Arsenovu veličinu, ali doći će i njegovo vrijeme za koje se nikako ne smije povjerovati da je završilo njegovom smrću. Arsen će tek dobiti svoje pravo mjesto u nezaboravu pa stoga ne čude pozivi da se njegovim imenom nazove Muzička akademija u Zagrebu i procvat ideje da konačno prema njegovoj želji ime Arsen Dedić dobije i jedan brod.

Foto: Ante Baranić

Iz kategorije: Spomenar