Datum objave: 30. Srpanj 2021

SPOMENAR / Šibenčani u prepunom kazalištu ismijavali i vrijeđali Šibenčanke i odvjetnika Božu Dulibića koji su se zalagali da i žene dobiju pravo gasa na izborima

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Uvredama, grubim šalama, neukusnim dobacivanjima i ismijavanju bile su na skupu u prepunom šibenskom kazalištu izložene Šibenčanke i odvjetnik Božo Dulibić koji su se zalagali da i žene dobiju pravo glasa na izborima. Zanimanje za skup kojeg je sazvala gospođa Vukić, predsjednica šibenske organizacije Ženski pokret, bilo je golemo. Pred kazalištem se čak sat vremena prije početka okupila golema masa Šibenčana koji su se sjano zabavljali nadmećući se tko će izmisliti bolju šalu, dosjetku i uvredu na račun gospođe Vukić i članica Ženskog pokreta koji se zalaže za žensko pravio glasa te osobito na račun odvjetnika Bože Dulibića, rijetkog šibenskog muža uz profesora Škalka, koji se pridružio Ženskom pokretu i koji se otvoreno bori ne samo za žensko pravo glasa nego i za ostala prava žena, primjerice za jednaku plaću za isti rad kakvu imaju muškarci te za pravo na naknadu primanja za vrijeme porođaja.
Skup je otvorila gospođa Vukić, a potom je nadglasavajući huk prepunog kazališta kojim su se prolamalo nesmiljeno dobacivanje muške publike, ali i nekih glasnih Šibenčanki koje su ispoljavale nevjerojatan žar mržnje prema Ženskom pokretu, govorila pijanistica, gospođica Olga Javor. Prema gospođici Javor koja je stoički podnijela uvrede i poniženja, publika je bila nemilosrdna. No to nije bilo ništa u usporedbi s kišom uvreda kojom je bio obasut profesor Škalko koji je pokušao iznijeti i obrazložiti argumente za i protiv ženskog prava glasa. Ništa bolje nije prošao ni Božo Dulibić iako je njegov govor bio sentimentalan, a ne političan. Dulibić je lirski govorio o ljubavi majki prema djeci i općenito ljubavi pa je u kazalištu nastala tragikomična atmosfera.
Na kraju je gospođa Vukić uz huk, dreku, magareće revanje i opću sprdnju pročitala rezoluciju šibenskog Ženskog pokreta o ženskom pravu glasa i ženskoj ravnopravnosti.
Gospođa Vukić i gospođica Javor kada je skup okončan, izjavile su da su jako zadovoljne, da ih ženskim pravima nesklona publika nije ni najmanje smetala i da ih uvrede nisu dirnule jer su postigle svoj cilj jer se njihov glas čuo bolje, više i dalje nego što su se nadale.
Šibenik, srpanj 1927.

Iz kategorije: Spomenar