Datum objave: 09. Srpanj 2021

SPOMENAR / Zaboravlja se da među poznate Šibenčanke i Šibenčane spada i spikerica Dušanka Kalanj, prva dama beogradske televizije

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prašina zaborava prekrila je činjenicu da je dugogodišnja "prva dama Dnevnika", a mnogi kažu i najljepša žena beogradske televizije bila Šibenčanka Dušanka Kalanj. Njenom stavu, glasu, dikciji dive se i danas.

Dušanka Kalanj rođena je 1934. godine u Šibeniku. Njeni roditelji bili su porijeklom iz Dalmatinske zagore, a Dušanka se školovala u Šibeniku i nakon toga otišla na studij u Beograd.. Diplomirala je engleski jezik i književnost na beogradskom univerzitetu.

"Tih pedesetih godina, koračala je Beogradom odvažno, držeći se aristokratski i oduševljavajući sve prolaznike svojom ljepotom. U moru onih koji su joj svakodnevno prilazili na ulici i pokušavali da budu u centru njene pažnje bar na tren bio je i čuveni reditelj Radivoje Lola Đukić", piše Kurir.

Prve vijesti pročitala je beogradskoj televiziji 1958. godine, iz studija na Sajmu, zajedno sa kolegom Mićom Orlovićem. 

"Vaša dužnost je da budete uvjerljivio , ako to niste, ništa niste uradili. Mene obavezuje "Dobra večer!" Kad to kažem, zaista tako mislim. Također, "poštovani gledaoci" moraju biti poštovani. Ako tako ne mislite, onda se rugate, budite sigurni da će kamera to otkriti", rekla je jednom prilikom ta poznata Šibenčanka.

Iako su za njom mnogi uzdisali i pokušavali je oboriti s nogu nikada se nije udavala.

Umrla je 2010. godine u Beogradu nakon duge i teške bolesti.

Iz kategorije: Spomenar