Datum objave: 05. Srpanj 2021

SPOMENAR / Počeo žestoki glazbeni rat među šibenskim ugostiteljima. Hotel „Krka” mami goste jazzom, kavana „Istra” operetama, „Tri ruže” narodnom glazbom, „Kosovo” sevdalinkama, a „Astoria” - baletom

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Žestoki glazbeni rat rasplamsao se među šibenskim ugostiteljima. U borbi za svakog gosta ne biraju se (muzička) sredstva. Poseže se za svim raspoloživim resursima u zemlji i inozemstvu. Rat je započeo hotel „Krka” kada je iz Praga doveo jazz orkestar iz Praga. Vidjevši da je kavana hotela „Krka” svake večeri puta zbog jazza, kavana „Istra” koja je uvečer ostala prazna, doveo je iz Zagreba vrhunsku salonsku kapelu Slavka pl. Raškaja koja goste na birana dalmatinska vina, hladna i topla jela kao i dobru žestoku kapljicu, vabi arijama iz opera i opereta te atraktivnim plesačicama. Kavana „Astoria” otišla je korak dalje pa je iz Berlina dovela žensku kapelu koja svu noć svira suvremenu plesnu glazbu, a uz to i plesačice koje izvode najpoznatije scene iz čuvenih svjetskih baleta. Ipak čini se da uspjeha u glazbenom ratu kojeg je pokrenuo hotel „Krka” ima jedino kavana hotela „Kosovo” koja je iz Sarajeva dovela najbolje bosanske pjevačice sevdalinki. „Kosovo” ne samo što je puno nego se uz sevdah i najbolje troši.
Ovaj rat kao i svaki drugi rat ne prolazi bez žrtava. U bitkama među kavanama stradavaju - Šibenčani kojima kavane ubijaju san pa pišu žalbe i tužbe protiv vlasnika kavana. Zbog rušenja noćnog mira pale su i neke krupne novčane kazne koje međutim nisu imale ni najmanjeg utjecaja na smirivanja sukoba i osiguravanje Šibenčanima prava na mirno spavanje.

Šibenik, srpanj 1933.

Iz kategorije: Spomenar