Datum objave: 03. Srpanj 2021

SPOMENAR / Noć strave i užasa u Šibeniku! Kišni potop poplavio kuće, konobe i trgovine, more preplavilo obalu od Doca do mula Krka. Silni valovi bacili na obalu brodove i golemo kamenje.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nezapamćeno nevrijeme zahvatilo je Šibenik u noći s 3. na 4. srpnja. Snažan vjetar i kišni potop sručili su se na Šibenik i za sovbom ostavili pravu pustoš. Iako je nevrijeme trajalo samo jedan sat napravilo je neizmjerne štete. Poplavljene su stotine kuća, konoba i dućana. Krupa veličine ljudske šake porazbijala ja krovove i opustošila nasade. Velike oborine i jaka plima poplavili su obalu od Doca do mula Krka, a silni valovi bacili su na obalu čamce, brodove i golemo kamenje. More je na šibensku obalu izbacilo tako velike stijene da su ga Šibenčani mogli vratiti u more samo ako snage udruže dvojica pa i trojica odraslih muškaraca.
Voda koja je poplavila pristanište i gradsku obalu na nekim je mjestima bila dublja od pola metra pa su stradala prizemlja svih kuća blizu mora. Uplašeni Šibenčani ne videći kraja potopu bježali su na više katove i penjali se na stolove. Van zbog ubojite krupe bježati nisu mogli jer je sigurno da udare ledenih kugli ne bi preživjeli.
Srećom nevrijeme je, kao što je naglo došlo, naglo i stalo u 3 sata iza ponoći pa su gradske službe odmah stupile u akciju tako da je do svanuća bilo uklonjeno kamenje i golemi nanosi zemlje ponegdje širi od 20 metara i viši od metra pa su sve ulice bile prohodne. Materijalna šteta je golema. Šibenik je nepreoznatljiv. Posvuda su vidljivi razbijeni krovovi i prozori, a ima i tragova udaraca gromova po drveću i kućama.

Šibenik 4. srpnja 1936.

Iz kategorije: Spomenar