Datum objave: 24. Lipanj 2021

SPOMENAR / Zbog neopravdanog povećanja cijena voća i povrća na početku turističke sezone policija provela raciju na šibenskoj pijaci. Uhićeno je desetak sezonskih profitera.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kratko su trljali ruke profiteri na šibenskoj pijaci jer ih je zaskočila policija i okončala njihovu nečasnu rabotu povećavanja cijena voću i povrću na početku turističke sezone. Praksa da se cijene povećaju pa i udvostruče kada se u Šibeniku pojave prvi turisti nije novijeg datuma. Bilo je toga i prije, a pojavila se odmah čim je Šibenik postao turistima zanimljiv. Ipak ranijih godina bila je to sporadična pojava koja je prošle godine uzela maha, a ove godine se razbuktala do te mjere da bi u Šibeniku mogla zavladati glad među stanovništvom. Iako turisti ni ne pitaju za cijenu nego plaćaju koliko prodavači zatraže, ipak je riječ o nepoštenoj raboti i štetnom profitu. Zbog toga je policija provela raciju, uhitila profitere i zaplijenila njihovu robu. U zapisnik koji je predan sudu zajedno s tužbom protiv više od 10 uhićenih sezonskih profitera stoji da su oni na šibenskoj pijaci s pojavom prvih turista neopravdano digli cijene graha s 1,5 na 3 dinara, krastavaca s 2 na 4 dinara, rajčica sa 6 na 8 dinara, smokava petrovača s 3 na 7 dinara, krušaka s 2 na 8 dinara, višanja s 2 na 3 dinara, prasaka s 8 na 12 dinara, rane paprike s 3 na 5 dinara.
Profiterima  koji su neopravdano poskupjeli voće i povrće zbog dolaska turista prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do jedne godine i uz to visoka novčana globa.

Šibenik 26. 6. 1936.

Iz kategorije: Spomenar