Datum objave: 15. Lipanj 2021

SPOMENAR / 100. obljetnica najvećeg fake newsa o Šibeniku – neviđeno velebno šibensko slavlje zbog neuspjelog atentata na regenta Jugoslavije Aleksandra Karađorđevića

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Velebno slavlje, slavlje nad slavljima što ga je Šibenik upriličio ne može opisati ni najbujnija pjesnička mašta. Bila je to manifestacija takve snage i veličine da nadilazi sve manifestacije koje su u Šibeniku do sada priređene. Sav grad bio je u neopisivom veselju kada je stigla vijest da atentat na regenta Aleksnadra Karađorđevića nije uspio. Da je Njegovo Veličanstvo sretno izbjeglo pogibelj u atentatu ostat će najsvjetlija i najsjajnija stranica historije Šibenika. Glazba svira koračnice, na Poljani nepregledna masa, iz više hiljada grla ore radosni poklici, pjevaju se narodne himne, zvone zvona i grme mužari. Sav Šibenik u punom značenju te riječi veseli se, slavi i Bogu zahvaljuje. Raspoloženje je neopisivo. Sav narod kleknuo je kada je zasvirala himna. Veličanstven prizor visoke nacionalne svijesti Šibenčana nepokolebljivo odanih Aleksandru i kraljevskom Domu. Od sreće i ushita Šibenik kliče bez kraja i konca, a na kraju manifestacije Šibečani predvođeni svojim barjaktarima odlaze svojim kućama pjevajući pjesme radosnice. Na vijest da naš ljubljeni, mladi, junački Kraljević Aleksandar izbjegao udar atentatora, sav je Šibenik bio u neopisivom veselju i zahvaljivao Svevišnjem što je otklonjena od našeg prejasnog vladajućeg doma, otadžbine i naroda kobna nesreća i golema tuga. Njegovom Veličanstvu Šibenčani su poslali telegram:
Najdublje ogorčenje i zgražanje ispunilo je srca pučanstva Šibenika kad se saznalo za pokušani, ali na sreću otadžbine i na radost cijelog nam čestitog nam naroda, neuspjeli odurni atentat na općeljubljenu osobu Vašeg Visočanstva. U ganuću te velike radosti što je pošteđen Vaš dragocjeni život, Šibenik diže hvale i molitve da svevišnji zaštiti Vaše Visočanstvo kojemu će ostati nepokolebljivo odano i vjerno, s kojim živi i umire, stoji i pada. Živio naš premili i junački prijestolonasljednik!

Šibenik 1921.

Ova vijest u raznim je varijantama objavljena je u novinama, a širena je i putem letaka iako se takvo slavlje u Šibeniku nikada nije dogodilo. Istina je da su neke institucije i organizacije (glazba, vatrogasci...) morale izvesti „prigodne” programe, ali masovnog okupljanja i slavlja Šibenčana barem ne onakvog kakvo se opisuje, nije bilo pa je, današnjim rječnikom rečeno, sve to fake news, možda čak i najveći šibenski fake news svih vremena.

Iz kategorije: Spomenar