Datum objave: 01. Lipanj 2021

NA DANAŠNJI DAN / Prva i posljednja utakmica nepostojećih šibenskih nogometnih klubova "Crnica" - "Šubićevac" odigrana je pred cijevima pušaka i strojnica talijanskih fašista.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prva i posljednja nogometna utakmica između NK "Crnica" i NK "Šubićevac", dva nogometna kluba koja nisu postojala jer su njihova imena bila izmišljena da bi prikrili zabranjene klubove "Šibenik i "Osvit", odigrana je na današnji dan 1941. godine na nogometnom stadionu "Osvita" na Šubićevcu. Iako su nogomet i nogometne klubove kao i sva sportska društva zabranili talijanski fašisti koji su u travnju 1941. godine okupirali Šibenik, utakmica između "Crnice" i "Šubićevca" odigrana je pred više od 3000 gledatelja koji nisu došli navijati nego su na stadion došli da bi platili ulaznice, dali novčanu pomoć i potajno donijeli oružje, lijekove, odjeću, hranu i sve drugo što je bilo potrebno šibenskim antifašistima da se bore protiv okupatora. Uoči utakmice fašisti su  ubili težaka Zenića s Gorice i željezničara Šeparovića iz Varoša, a zatvor je bio pun šibenskih domoljuba koji su trpjeli torturu i zlostavljanje.

Nogometna utakmica "Crnica" ("Šibenik") - "Šubićevac ("Osvit") bila je prva javna i masovna manifestacija Šibenčana protiv talijanskog okupatora i fašizma te izraz ogorčenja zbog prepuštanja i pripajanja dijelova Dalmacije i drugih dijelova Hrvatske Kraljevini Italiji.

Pobijedila je "Crnica" (NK "Šibenik") s 2:0, ali rezultat uopće nije bio bitan. Utakmica je odigrana pod budnom paskom do zuba naoružanih talijanskih karabinjera i uperenim strojnicama s okolnih brda. Igralo se na stadionu "Osvita" na "Šubićevcu" jer su igrači NK "Šibenik" razorili svoj stadion u Crnici da ne bi od koristi talijanskoj fašističkoj vojsci.

Za »Crnicu« su igrali Jurišić, Junaković, Tikulin, Ninić, Baranović, Knez, Mile- ta, Bego, Trlaja, Fakac i Bujas, a za »Šubićevca« Pekata, Brkić, Karadžole, Zenić, Jurišić-Mišketa, Luštica, Matačić, Peričić, Erak, Rudan i M. Rončević. Golove za "Crnicu" dali su Bujas i Mileta.

Znakovito je da su "Šibenik" i "Osvit" (koji su se krili pod imenima "Crnica" i "Šubićevac" bili ideološki različiti klubovi i okupljali su drukčije politički orijentiranu i opredijeljenu šibensku mladost, no među njima nije bilo nikakvih podjela i razlika u stavovima kada je bila riječ o borbi protiv fašista i pripojenja hrvatskog Šibenika Italiji odnosno borbi za slobodu.

Iz kategorije: Spomenar