Datum objave: 04. Travanj 2021

SPOMENAR / Ribarnicu treba srušiti i izgraditi novu, odlučila je šibenska uprava prije 65 godina. Stara je srušena, nove ni do danas nema.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenska uprava donijela je 1956. godine odluku da se stara ribarnica ispod katedrale sv. Jakova sruši i izgradi nova, suvremena ribarnica. Kod donošenja odluke o rušenju ribarnice nisu uvažena stajališta da je riječ o arhitektonski vrijednom objektu koji pripada šibenskoj urbanoj baštini. Štoviše Šibeniku se priznavalo da ima najljepšu ribarnicu u Dalmaciji, a drugi su gradovi priželjkivali da imaju takve ribarnice. No, dok su drugi hvalili staru šibensku ribarnicu, impozantni i elegantni objekt izgrađen 1904. godine koji je oplemenjivao vizuru Šibenika s mora, u Šibeniku je prevladalo drukčije mišljenje:
Šibenska je ribarnica zaista grdoba i trebalo je srušiti, zaključili su šibenski dužnosnici u travnju 1965. godine – Još uvijek služi svrsi, a treba je srušiti i zato što se nalazi na trasi kolskog puta do novog pristaništa za pinice.

Odluka je bila neopoziva, no postojao je problem - rušenje stare ribarnice zahtijevalo je gradnju nove ribarnicu. Za novu ribarnicu bila je određena lokacija u Dragi, ali tamo su postojali objekti koje je trebalo srušiti, a to nije bilo moguće ako se ne osiguraju zamjenski stanovi za obitelji koje su u njima živjele. To je bilo preskupo pa je odlučeno da se stara ribarnica koja se nalazila na mjestu današnjeg dječjeg igrališta  ispod katedrale, neopozivo sruši, a da se za prodaju ribe predviđe privremeno rješenje.

Bilo je to prije 65 godina. Stara je ribarnica srušena. Napravljen je "kolni put" do "pristaništa za pinice" koje je deset godina kasnije kada je dovršena gradnja Šibenskog mosta postalo nepotrebno. Šibenik rušenjem ribarnice nije dobio ništa. Štoviše, izgubio je zanimljiv objekt koji je mogao imati i drukčiju namjenu, a s druge strane ni do danas nije dobio ribarnicu kakvu treba i zaslužuje. Nakon rušenja stare ribarnice prodaja ribe je premještena "s nosa na bradu" na plato nastao uklanjanjem ruševina dominikanskog samostana uz crkvu sv. Dominika, a odatle tek u novije vrijeme u montažni (naglašavalo se, privremeni) objekt na gradskoj tržnici. Nakon toga više nitko, čak ni kao prazno izborno obećanje, ne spominje izgradnju nove ribarnice kakvu Šibenik treba i zaslužuje.

U međuvremenu nastavljeno je sustavno rušenje mnogih povijesnih objekata po kojima je Šibenik bio prepoznatljiv.

Iz kategorije: Spomenar