Datum objave: 01. Travanj 2021

NA DANAŠNJI DAN 1. 4. 1991. / Tzv. SAO Krajina se proglasila dijelom Srbije i oglasila da se na njenom području primjenjuju Ustav i zakoni Srbije

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na današnji dan 1. travnja 1991. godine na  sjednici Izvršnog vijeća tzv. SAO Krajina kojom je predsjedavao dr. Milan Babić odijeta  je "Odluka o prisajedinjenju SAO Krajina Republici Srbiji". Stupanjem na snagu te odluke »Krajina postaje sastavni dio jedinstvene državne teritorije Republike Srbije«, a na njenom se području "primenjuju se Ustav i zakoni Srbije, s kojima će se u roku od 30 dana uskladiti  Statut SAO Krajina kao i ostali pravni propisi koji važe na njenoj teritoriji". Teritoriju SAO  Krajina po toj odluci čine općine Knin, Benkovac, Obrovac, Gračac, Donji Lapac, Korenica, Vojnić, Vrginmost, Glina, Dvor, Kostajinica, Petrinja i Pakrac, a u sastav SAO Krajine ulaze sva srpska naselja koja su se pripojila jednoj od ovih općina i ona koja se ubuduće izjasne za pripajanje u procesu razgraničenja.

Istoga dana MilanBabić je putem Radio-Knina obznanio da će njegova SAO Krajina "prekinuti sve donose tzv. Republikom Hrvatskom".
Tim povodom u Knin je iz Beograda doputovala delegacija Socijalističke partije Srbije koja, kako stoji u saopćenju "podržava opravdane zahtjeve srpskog naroda Krajine"  te najavljuje "konkretnu pomoć Srbije SAO Krajini". Predsjednik Socijslitičke partije Srbije bio je 1991. godine Slobodan Milošević.  

Na slici: Ratni zločinac Vojislav Šešelj i srbijanski četnici u okupiranom Kninu. 

Iz kategorije: Spomenar