Datum objave: 29. Rujan 2020

JESTE LI ZNALI ? / Šibenik je 1990. godine dobio Kompjuterski centar i prednjačio u Hrvatskoj po tehnološkoj opremljenosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Jučer je u Šibeniku otvoren Trokut, centar modernih tehnologija,a jeste li znali da je Šibenik krajem prošlog stoljeća  prednjačio u Hrvatskoj po broju polaznika škole za primjenu elektroničkih računala u gospodarstvu. Imao je samo tri polaznika na jedan kompjuter. Škola je bila organizirana u Kompjuterskom centru u Šibeniku koji djeluje pri Zavodu za primjenu mikroračunala iz Zagreba.

"Tečaj vodi Boris Lambaša, projektant informacijskih sistema u nekim šibenskim poduzećima, organiziran je u Domu boraca i omladine, a predavanja traju 180 sati. Škola uporabe mikroračunala namijenjena je Šibenčanima koji se žele zaposliti kao programeri ili unaprijediti svoja znanja odnosno unaprijediti i poboljšati poslovanje svojih poduzeća.

–Riječ je prije svega o ljudima koji su svjesni da poslovni uspjeh poduzeća danas ovisi o primjeni novih informatičkih tehnologija i brzini usvajanja informatičkih znanja – kazao je Boris Lambaša te dodao da vrlo brzo poduzeća i poduzetnici koji u svoje poslovanje ne uvedu informatiku i ne prilagode se globalnoj informatizaciji svih sfera osobnog života i poslovanja, ne samo što neće moći ostvarivati dohodak nego uopće neće moći opstati.

Školu, seminare i praktične radionice uporabe mikroračunala vode mr. Dragan Kale, diplomirani ekonomist Joško Trlaja, Mira Mihaljević iz poduzeća „Plan“ vodi tečaj programskog jezika za projektante.

Zanimanje za osposobljavanje za programera velik je pa će ubrzo biti nabavljena još dva kompjutera kako bi se mogla organizirati nastava u grupama od po 15 polaznika", objavljeno je te 1990. godine.

 

Iz kategorije: Spomenar