Datum objave: 08. Rujan 2020

NEKAD I DANAS / Od hotela De la Ville i trga koji je nestao do hotela Jadran i trga Pavla Šubića I.

Diana Ferić
Diana Ferić

Prije 115 godina obitelj Kovačević izgradila je i otvorila hotel na sjevernoj strani šibenskog Voćnog trga, između crkve sv. Julijana i Kneževe palače, dakle na mjestu gdje se danas nalazi objekt nekadašnjeg kina „Šibenik“. Bilo je to 1905. godine. Hotel je dobio ime „De la Ville“ i bio je to drugi hotel u Šibeniku nakon hotela „Velebit" koji je kasnije nazvan „Krka“.

Zauvijek izgubljeni Voćni trg

Voćni trg bio je od 19. stoljeća, a vjerojatno i od ranije, pa sve do sredine 20. stoljeća najljepši i zapravo jedini pravi javni gradski trg s kavanama, hotelima, tržnicom, javnim klozetom, trgovinama i ugostiteljskim štekatima. Protezao se od crkve sv. Nikole približno do mjesta gdje su danas topovi na rivi. Od obale ga je odvajao red kuća koje više ne postoje, a prema moru je bio otvoren upravo ispred hotela „De la Ville“. Na žalost taj je trg zauvijek izgubljen. Doslovno je nestao,a pažljivi promatrač šibenskih urbanih (ne)prilika primijetit će kako on jako nedostaje današnjem Šibeniku.

Hotel „De la Ville“ obitelji Kovačević

Hotel „De la Ville“ izgradili su potomci Petra Kovačevića koji je 1825. godine doselio iz Mostara i u Šibenik. Slovio je kao prvi, najveći i najuspješniji trgovac Dalmacije, a bio je čuven po svojim dobročinstvima. Pomagao je sirotinju i javnu dobrotvornost, utemeljio je i financirao školu za djevojčice, davao je novac za plaće učiteljicama i učiteljima i poklanjao školske udžbenike siromašnoj djeci. Sam je imao sedmoro djece. Umro je u Šibeniku 1864. godine, a njegove poslove uspješno su nastavili njegovi potomci koji su u Šibeniku živjeli sve do početka Drugog svjetskog rata. Najveća investicija obitelji Kovačević u Šibeniku bio je hotel „De la villa“. Uspješno je poslovao gotovo četiri desetljeća. Bio je poznat po čestim iznimno kvalitetnim programima koje je organizirao za svoje goste. U njemu su gostovale zvijezde opera i opereta, baletni ansambli te najbolje i najpoznatije damen kapele toga doba.

Ratna kataklizma 1943. godine

Hotel „De la Ville“ teško je stradao u Drugom svjetskom ratu. Krajem 1943. godine izravno je pogođen u savezničkim bombardiranjima Šibenika. Tada su stradali crkva sv. Julijana iza njega ka i niz poslovnih i stambenih zgrada ispred njega. Bio je tako teško oštećen da ga se više nije moglo popraviti, a i nova, komunistička vlast u Šibeniku imala je drukčije arhitektonske vizije poslijeratnog Šibenika. Tijekom raščišćavanja ratnih ruševina njegovi su ostaci, kao i ostaci kuća na rivi, uklonjeni. Tako je stvoren prostor na kojem su izgrađeni hotel „Jadran“, kino „Šibenik“ i današnja zgrada Šibensko – kninske županije te stvoren trg koji sada nosi ime Pavla Šubića I.

Hotel „Jadran“ prvi suvremeni gradski hotel

Iako je raščišćavanje ruševina počelo odmah po oslobođenju grada 1944. godine posao je tekao sporo jer je Šibenik tijekom 1943. i 1944. godine teško stradao. Sporo je tekla i gradnja objekata na mjestu bivšeg hotela „De la villa“. Gradnja kompleksa novih zgrada na mjestu hotela „De la villa“ i prostoru nekadašnjeg Voćnog trga započela tek 1958. godine. Gradnja novog hotela, kina i zgrade tadašnje općine Šibenik, a danas Šibensko – kninske županije, bila je završena tek 1961. godine, dakle tek osamnaest godina nakon što su teške bombe taj lijepi dio Šibenika pretvorile u Ruševine. Kino „Šibenik“ bilo je otvoreno tek 1964. godine. Hotel „Jadran“, tada vrlo moderno, čak arhitektonski ekstravagantno zdanje koje je projektirao Ivan Vitić, bio je prvi, a sve do 2015. godine i jedini, suvremeni hotel u Šibeniku.

Uspomene na Voćni trg i hotel „De la villa“, na nekadašnje živo, urbano središte Šibenika, čuvaju još samo stare fotografije i razglednice.

Iz kategorije: Spomenar