Datum objave: 01. Rujan 2020

JUBILARCI / 90. obljetnica prvog šibenskog kioska za prodaju cvijeća. Poduzetnika Stipu Zorića podržale dame, gospoda i težaci gentlemani.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Stipe Zorić, šibenski poduzetnik i uzgajivač cvijeća otvorio je prije 90 godina prvi kiosk za prodaju cvijeća u Šibeniku. Otvorenje cvjetnog kioska 1930. godine bio je prvorazredni društveni događaj. Zorića se hvalilo kao vrsnog uzgajivača i poznavatelja cvijeća, ali i čovjeka upućenog u sve tajne kako se, kada i kome poklanja cvijeće. Osobito je bio cijenjen kao istančani znalac kavo cvijeće vole žene. Novinar Manfred Makale tvrdi da je Zorić "toliko duboko proniknuo u sentimentalnu žensku dušu i žensku psihu da apsolutno nije mogao pogriješiti pri izboru cvijeća ne samo za neki određeni tip žena nego za svaku Šibenčanku pojedinačno".

Prvi cvjetni kiosk bio je smješten na uglu Poljane i tadašnje Ulice Sime Matavulja (danas Ulica Vladimira Nazora). Tog se kioska još sjećaju mnogi ne baš tako stari Šibenčani, ali ne kao cvjetnog kioska nego kao okruglog kioska za prodaju novina i cigareta koji je postojao sve do kraja šezdesetih godina.

Vijest da je u Šibeniku otvoren cvjetni kiosk zabilježile su splitske i zagrebačke novine, a posebnu pozornost zaslužuje bilješka novinara Manfreda Makale da su "poduzetnog i predanog gospodina vrtlara Zorića u njegovom plemenitom naumu s oduševljenjem podržale šibenske dame, Šibenčanke, šibenska gospoda i težaci gentlemani".

Zahvaljujući tom na žalost nikad objavljenom zapisu doznajemo da je Šibenik u godinama između dva svjetska rata imao ne samo "gospodu težake koji imaju svoje lože u kazalištu", kako su pisali splitski novinari, nego da je imao i galantne, prosvijećene "težake gentlemene" koji su kako piše Makale "šibenske dame i Šibenčanke" darivali cvijećem.

Iz kategorije: Spomenar