Datum objave: 27. Lipanj 2020

JUBILARCI / Plaža Rezalište dobila je ime po 60 godina starom projektu rezališta brodova koje je trebalo biti željeznicom spojeno sa Šibenikom

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nova plaža na Brodarici koja se pomalo morbidno zove Rezalište, dobila je ime prema projektu brodarskog poduzeća "Slobodna plovidba" čija je realizacija započela 1960. godine. Plan je bio, a djelomično je i ostvaren, da se na dijelu obale između Brodarice i Zablaća u predjelu Podsolarsko izgradi kasiralište tj. rezalište starih brodova. Računica je bila da će investicija od 200 milijuna jugoslavenskih dinara Šibeniku donositi godišnji bruto prihod od 2,5 milijardi dinara.
Plan "Slobodne plovidbe" nije naišao na odobravanje u tadašnjoj općini Šibenik koja je taj prostor namijenila izgradnji turističkih sadržaja te uređenju velike gradske plaže.
Iz današnje perspektive dužnosnici općine Šibenik bili su u pravu, a stručnjaci "Slobodne plovidbe" su doživjeli fijasko. Rezalište je naime usprkos protivljenju općine i urbanista ipak izgrađeno zahvaljujući snažnom političkom pritisku. Međutim nije ispunilo očekivanja, a kamo li donijelo najavljene prihode. Krenulo je i ubrzo propalo, a od njega je ostao samo toponim Rezalište. S druge strane plan uređenja gradske plaže i izgradnje turističkih sadržaja iz 1960. godine pokazao se itekako dobrim i dalekovidnim. Doduše na uređenje plaže i početak izgradnje turističkih sadržaja moralo se čekati gotovo pola stoljeća, ali su šibenski urbanisti i dužnosnici ipak dobili satisfakciju za svoj rad i dobro planiranje budućnosti Šibenika.
Među najzanimljivijim dijelovima projekta rezališta iz 1960. godine bila je izgradnja teretne željezničke opruge od Šibenika do Podsolarskog. Čini se da je rezalište brodova "Slobodne plovidbe" u konačnici palo upravo na pitanju izgradnje pruge. Rezalište je osnovano i pokrenuto. U Podsolarskom su se zaista rezali stari brodovi, ali su urbanisti i općinski dužnosnici rekli ne izgradnji pruge. Otvoreno su kazali da će željeznička pruga imati negativan utjecaj na razvoj turizma koji je perspektivnija gospodarska djelatnost od kasacije brodova. I, pruga nije izgrađena, a rezalište je propalo.
Danas je ime plaže Rezalište svojevrsni spomenik jednog prohujalog vremena u kojem su, kao i danas, mnoge investicije pokretane pod pritiskom politike i interesnih skupina, a ne stručnih analiza i realnih planova.  Gledajući na slučaj rezališta brodova koje je nakon pola stoljeća postalo plaža Rezalište, čini se da povijest nije učiteljica života i da do danas (ne samo u Šibeniku) nitko ništa nije naučio.  

Iz kategorije: Spomenar