Datum objave: 02. Lipanj 2020

JUBILARCI / 60. obljetnica najstrašnijeg zločina u povijesti Šibenika. Ubojica raskomadao žrtvu i bacao dijelove njenog tijela iz vlaka.

Stanko Ferić
Stanko Ferić
Udovica Savka Vasić, majka dvoje malodobne djece bila je žrtva najstrašnijeg zločina u povijesti Šibenik. Nju je prije 60 godina ubio, isjekao na komade i  dijelove njenog tijela bacao iz vlaka du željezničke pruge od Perkovića prema Kninu. U tom teškom, nezapamćenom zločinu pomagala mu je sestra koja se zvala isto kao i žrtva,  Savka Vasić.
Zločin je otkriven kada je Jure Mrčela iz sela Koprna pored pruge našao putni kovčeg s odsječenim bedrima žrtve. Još istog dana policija je kilometar i pol dalje pronašla naprtnjaču sa Savkinom glavom i još nekim dijelovima njenog tijela. Istraga je bila brza i učinkovita. Počinitelji su pronađeni i uhićeni još istog dana. Bili su to žrtvin djever Mirko Vasić i njegova sestra, žrtvina imenjakinja Savka. Istražitelji su u žrtvinom kupatilu u Šibeniku pronašli pramenove njene kose, komade kostiju i neke dijelova tijela.
 
Tijekom istrage utvrđeno je da je ubojica doputovao u Šibenik na poziv same žrtve. Nevjesta Slavka poslala mu je telegram da žurno dođe u Šibenik zbog neke hitne stvari. Mirko je došao i prespavao kod nevjeste, a s njom je idućeg dana izašao u grad. Hitna stvar o kojoj je pokojnica željela razgovarati s njim bila je nesloga oko mladića koji je trebao zaručiti Mirkovu sestru, njenu imenjakinju Savku. Na dan ubojstva Savka i njen djever dosta su pili u društvu zajedničkog znanca, a što se dogodilo nakon njegovog odlaska ostalo je nepoznato. Uglavnom Mirko je nekim tupim predmetom udario Savku u glavu, a potom ju je dokrajčio nožem.
 
Nakon ubojstva odveo je Savkinu djecu na šišanje kod brijača, a potom i na ručak u restoran, a zatim se vratio u stan i u kadi raskomadao svoju žrtvu. Dijelove tijela stavio je u putne kovčege i torbe. Ukrcao se u noćni vlak, uredno sa svojim jezivim teretom presjeo u drugi vlak u Perkoviću, a zatim pod okriljem noći počeo bacati kovčeg i torbe s dijelovima žrtvina tijela.  Zanimljivo, Mirko je vlakom putovao u Petrinju odakle je bila porijeklom njegova nevjesta Savka. Ujutro je sišao na stanici u Kostajnici gdje se susreo s bratom svoje žrtve. Kada ga je on pitao kako je Savka, Mirko je odgovorio: -Dobro, samo je nešto glava boli.  
 
Nakon uhićenja Mirko i njegova sestra Savka najprije su negirali zločin, a zatim su počeli braniti jedno drugo preuzimajući teret krivnje na sebe, da bi konačno suočeni s dokazom, priznali da  su to učinili skupa.
Iz kategorije: Spomenar