Datum objave: 31. Svibanj 2020

IZBORI 1990. / Da li bi Šibenik izgledao i živio drukčije da su na izborima 1990. Brešan, Ninić, Pisa i Mrša (SDP) pobijedili Erlića, Jurasa, Stančića i Duića (HDZ)?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prvi demokratski višestranački izbori u Hrvatskoj, koja je u tim trenucima još uvijek bila socijalistička republika u sastavu SFR Jugoslavije, u Šibeniku su probudili neočekivano snažnu, brojnu i raznoliku političku scenu. Pokazalo se da su Šibenčani željni i žedni demokracije i da u Šibeniku postoji bogata paleta političkih opcija među kojima su neke bile, blago rečeno, egzotične. Izborna utakmica bila je oštra, ali korektna, a sučeljavanja tek osnovanih stranaka i njihovih prvaka bila su pravi praznici demokracije.
Na kraju je pobjedu odnio HDZ, a reformirani SKH - SDP (danas samo SDP) postao je druga šibenska politička opcija. Kako se Šibenik podijelio 1990. godine, tako je manje više ostalo i danas: HDZ i SDP već su 30 godina dvije najsnažnije političke stranke u gradu, dok su ostale polako odumirale, a nove su se pojavljivale ne baš često i u pravilu su trajale kratko.

Sada, kada se kao Dan državnosti slavi dan prvog demokratskog višestranačkog saziva Sabora, a samim tim i 30. rođendan hrvatske demokracije, u Šibeniku koji je još uvijek većinski podijeljen na HDZ-ovi i SDP-ovo biračko tijelo, nameće se zanimljivo pitanje: 
Kako bi Šibenik izgledao i da li bi živio drukčije da je na izborima za Skupštinu općine Šibenik pobijedio SDP, a ne HDZ i da su u Sabor umjesto Bože Erlića, Josipa Jurasa, Zdravka Stančića i Zlatka Duića (HDZ) bili izabrani Ivo Brešan, Ivan Ninić, Joško Pisa i Vlatko Mrša (SDP)?

Linija između pobjede i poraza 1990. godine (kao i na nekim kasnijim izborima) bila je tanka, a odluka je pala u drugom izbornom krugu. Dakle kako bi bilo, da nije bilo kako je bilo, a bilo je ovako: 

 

Iz kategorije: Spomenar