Datum objave: 28. Svibanj 2020

MISLITE LI DA ZNATE SVE O ŠIBENSKOJ POLJANI? / Pročitaje kako je o Poljani pisao Juraj Šižgorić i koliko su stari planovi o njezinom uređenju...

Diana Ferić
Diana Ferić

Uskoro ćemo prošetati novouređenom šibenskom Pljanom. Neki su zadovoljni njezinim izgledom neki su razočarani, ali  imamo to što imamo. Tim povodom podsjećamo vas na to kako je Poljana nastala i kako je kroz povijest izgledala.

 

"Kraj gradskih vrata je široka i nešto poduža poljana...", tako je u 15. stoljeću pisao Juraj Šižgorić u svom djelu "De situ Illiryae et civitate Sibenici". Od tada do danas Šibeniku je trebalo više od pola milenija da tu  široku i nešto podužu poljanu, uredi i pretvori u središnji gradski trg koji bi uskoro treba biti otvoren. Tim povodom u novom broju internetskog časopisa pročitajte priču o Poljani kroz povijest. 

"Taj prostor koji je tako dugo ostao prazan i nedefiniran kao trg se počeo ukazivati tek u 19. stoljeću. Događalo se to pod pritiskom nove kulture života, nove urbane svijesti i novih arhitektonskih vizija, ali i zrenja kulturnog i nacionalnog identiteta Šibenika.

Tada se uz jugoistočni rub njegove srednjovjekovne jezgre grade reprezentativna zdanja - kazalište, Narodna kavana, stambeno - poslovni objekti, perivoj, varijete (kino), urbane vile. Pri tome se uspješno povezuje staro i novo te svjedoči o ukupnoj kulturi Šibenika od njegovog postanka do pretvaranja u suvremeni grad koji prosperira zahvaljujući razvoju novog gospodarstva utemeljenog na, u to vrijeme, novim i revolucionarnim tehnologijama.   

Važno je uočiti da se tada ne radi stihijski nego da se pri integraciji novog i starog, strogo vodi računa o povijesnoj jezgri Šibenika kao jednom od najizrazitijih spomenika srednjovjekovnog urbanizma na istočnoj obali Jadrana", stoji, uz ostalo u tom tekstu,

Više na:Volim Šibenik

Iz kategorije: Spomenar