Datum objave: 19. Svibanj 2020

NOVI BROJ ČASOPISA VOLIM ŠIBENIK/ Sve što niste znali o Robnoj kući Šibenka, o svjetski poznatom akrobatu koji je šetao po žici između hotela Krka i samostana svetog Frane...

Diana Ferić
Diana Ferić

Novi set nepoznatih i manje poznatih priča o Šibeniku i njegovoj baštini donosi novi broj internetskog časopisa Volim Šibenik koji možete čitati na linku Volim Šibenik

 

U novom broju nismo zaboravili da Robna kuća Centar, nekadašnja Šibenka slavi ove godine 40. obljetnicu rada. Bila je to u to vrijeme najveća robna kuća u Dalmaciji. Tim povodom razgovarali smo s Maksimom Brkićem Pancirovom koji je otkrio niz do sada nepoznatih činjenica o osnivanju te robne kuće i poduzeću "Šibenika" općenito, a sigurno će ih biti drago pročitat svima onima koji su radili u toj tvrtki, ali i svim drugim Šibenčanima jer poznato je da je poduzeće Šibenka je, od svog osnutka početkom sedamdesetih godina do Domovinskog rata, bilo je jedan od ključnih materijalnih i financijskih oslonaca kulturnih, sportskih i umjetničkih institucija u Šibeniku i šibenskoj općini. Poslovno je povezivala cjelokupno šibensko gospodarstva i unaprjeđivala ga, osobito industriju. Podupirala je sve institucije i pojedince koji su na bilo koji način pridonosili napretku i afirmaciji Šibenika kao grada.

 

Ovo sigurno niste znali!

Najpoznatiji i najpopularniji svjetski akrobat i ekvibrilist, car visina i kralj ravnoteže Arturo Strohschneider, 1930. godine svoju je vještinu prikazao i Šibenčanima. Hodao je po žici razapetoj između hotela Krka i crkve sv. Frane iznad donjeg dijela đardina, spomenika Nikole Tommasea i nepregledne gomile koja je u grobnoj tišini pratila svaki njegov korak. Nikada prije, a koliko se zna, ni poslije Artura Strohschneidera u Šibeniku nitko ništa slično nije izveo. O tome je pisao i čuveni Tin Ujević.

Šibenčanke i Šibenčani su uvijek bili osebujni i posebni. O tomu svjedoči i priča o ženi koja je svom supruga pokušala prodati njegovoj ljubavnici, ali nije uspjela. Pročitajte zašto.

 

"Stana M. udana za Antu P., što će reći njegova zakonita supruga, došla je u sukob s priležnicom svoga muža, što će reći njegovom ljubavnicom, Jelicom Š. porijeklom iz Rupa sa stalnim stanom u Šibeniku. Do sukoba je došlo kada je Stana, žena Ante P., otkrila da mu je Jelica ljubavnica, ali ne zato što je njen muž s njom vara, nego zato što ga ona nije htjela kupiti kada je Stana odlučila da ga baš njoj proda. Jelica je odbila kupiti Antu P. s obrazloženjem da joj on ne treba zato što je lijenčina i neradnik", isječak je iz te istinite priče.

"Kraj gradskih vrata je široka i nešto poduža poljana...", tako je u 15. stoljeću pisao Juraj Šižgorić u svom djelu "De situ Illiryae et civitate Sibenici". Od tada do danas Šibeniku je trebalo više od pola milenija da tu široku i nešto podužu poljanu uredi i pretvori u središnji gradski trg.

Taj prostor koji je tako dugo ostao prazan i nedefiniran kao trg se počeo ukazivati tek u 19. stoljeću. Događalo se to pod pritiskom nove kulture života, nove urbane svijesti i novih arhitektonskih vizija, ali i zrenja kulturnog i nacionalnog identiteta Šibenika.

U novom broju časopisa Volim Šibenik vodimo vas u povijesnu šetnju Poljanom kroz 100 autentičnih fotografija.

Uz to pišeno i o tomu kako su se Šibenčani početkom 20. stoljeća uspješno oduprli zaraznoj bolesti od koje je u svijetu umrlo 100 milijuna ljudi, donosimo priču o Jadriji i još puno toga. Uživajte!!

Iz kategorije: Spomenar
Označeno u: