Datum objave: 14. Svibanj 2020

JUBILARCI / Vila "Moj Mir", bez koje je teško zamisliti vedute Šibenika, slavi 115. rođendan. Šibenčani su je zvali vilin-stan.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ugledni i imućni šibenski gospodin Della Feste, 1905. godine završio je gradnju elegantnog ljetnikovca na ulazu u kanal sv. Ante nasuprot Šibeniku. Nazvao ga je "Moj mir" ni ne sluteći da stvara toponim koji će trajno ostati utisnut u šibensku kolektivnu memoriju i zavičajni identitet Šibenika. Danas je nemoguće zamisliti vedute Šibenika bez vile "Moj mir" koju su Šibenčani odmah s odobravanjem i simpatijama prigrlili. Evo kako je prije 115. godina dočekan završetak gradnje vile "Moj mir":
Položaj Ville Della Feste je krasan; vidik što se pruža na luku i grad, okolna brda i otočje nešto je zbilja svjetsko. Prostrana šuma uokolo Ville Della Feste povećava još više ljepotu i udobnost ljetnikovca kojeg Šibenčani kojima se svidje odmah prozvaše vilin-stanom. Ljepota zgrade i njena izvedba u svim potankostima svjedoči o umjetničkom ukusu njenog vlasnika koji je, a to je i obznanio, želio svojim primjerom potaknuti i druge Šibenčane na gradnju takvih villa duž kanala i šibenske luke. Kada bi se pomnožili ljetnikovci poput Ville Della Feste koju njen vlasnik prikladno nazva "Moj mir", naša bi luka bila ljepša od talijanskog Como jezera.

 

Iz kategorije: Spomenar