Datum objave: 11. Svibanj 2020

UMJESTO ČESTITKE, UZ 10. ROĐENDAN ČASOPISA VOLIM ŠIBENIK / Pogledajte koliko smo akcija i projekata pokrenuli i koliko je stručnjaka s nama surađivalo i još surađuje

Diana Ferić
Diana Ferić

Analizirajući 10 godina izlaženja časopisa "Volim Šibenik" i slaveći online taj mali jubilej uspjeli smo pobrojati i većinu akcija i projekata koje smo u proteklih 10 godina potaknuli ili organizirali sve kako bismo ostvarili glavni cilj, a to je da ne želimo biti samo čuvari prošlosti i kroničari sadašnjosti nego da nastojimo stvarati događaje i akcije koje će jačati zavičajni identitet Šibenika, isticati njegove vrline i vrijednosti, ukazivati na njegove vrijedne i kreativne ljude pa i unaprijediti kvalitetu života u Šibeniku. Ideja je bila da ne budem samo nešto za čitanje nego i svojevrsni generator događaja i djelatna potpora za Šibenik vrijednih projekata i ideja te da senzibiliziramo javnost za njih. Tako smo se trudili se afirmirati poduzetništvo u staroj gradskoj jezgri. Bio je to projekt Čuvari poslovne tradicije povijesne jezgre, u suradnji s Privatnom gimnazijom s pravom javnosti Sv. Lovre popularizirali smo projekt osnivanja studija energetike i zaštite okoliša. Organizirali samo dobrotvorne modne revije, izložbe, koncerte, organizirao razgledavanje zaboravljene baštine... pridonosili inkluziji - uključivanju u normalni život osoba sa smetnjama u razvoju. Potaknuli sam osnivanje udruge poslovnih žena u Šibensko-kninskoj županiji i akciju Dajmo poslovnom svijetu u Šibensko-kninskoj županiji i ženski lik. Želeći promijeniti nezdrave prehrambene navike djece i mladih kroz projekt Zdravija marenda radili sam na uvođenju zdrave marende u šibenske škole. Ima toga puno. Ne mogu se svega sjetiti.

 

"Neke naše priče donijele su i značajna otkrića o zaboravljenoj šibenskoj prošlosti, a neke su od zaborava spasile neke naoko male, ali zapravo jako važne stvari kada je riječ o čuvanju i njegovanju zavičajne baštine i zavičajnog identiteta Šibenika. Pripisujemo sebi, recimo, zaslugu za otkriće tko je ikada donio košarku u Šibenik. Puno sam radili na istraživanju i čuvanju šibenske marende, marendaške baštine te tradicije i kulture marendavanja. Dali smo važan doprinos čuvanju i spašavanju od zaborava šibenske gastronomske baštine te posebno vinske baštine i vinarske tradicije. Posebno me veseli što smo u sferu zavičajnog identiteta i baštine uveo neke nove kategorije kao što su intimna povijest Šibenika i baština ljepote Šibenčanki. Puno radimo na prikupljanju šibenske sportske baštine i sportske tradicije. Zalagali smo se, i još uvijek se zalažemo za osnivanje Kuće šibenske sportske slave pa, ako bi bilo moguće, i šibenskog muzeja sporta ili barem nečeg sličnog tomu. Ima toga još. Ponosni smo na otkriće šibenskih trubadura, a još više me veseli što sam se osobno upustio u čuvanje šibenske rock baštine i svega onoga što sam nazvao šibenskom rock kulturom. Dao sam doprinos i na nacionalnoj razini otkrivanjem nepoznatih detalja iz života pjesnika Tina Ujevića, a Hrvatskom leksikografskom zavodu pomogao sam u definiranju života i rada šibenskog novinara Manfreda Makale, a HTV je, prema našim pričama snimila 12 dokumentarnih flimova", kaže Stanko Ferić, urednig časopisa "Volim Šibenik" koji je privh pet godina izlazio pod imenom "Šibenik tm".

 

Posebno smo ponosni i na brojne suradnike. Poznati šibenski arhitekt Zoran Popović i  brand manager Rober Jakovljkević  potaknuli su njegovo izlaženje. Za časopis "Volim Šibenik" pisali su prof. dr Gojko Nikolić Dado, prof dr. Zdenko Brusić, Vladimr Brnardić, Emil Podrug, dr. Jadran Kale, Marija Rak Krnčević, pokojni Božidar Grga, također pokojni prof. dr. Mladen Friganović, Frano Baica, Joško Čelar, Edi Kapitanović, Željko Maurović, Ivan A. Petras, Siniša Čular, Emilija Friganović, Dinko Škevin, Diana Ferić, Maja Klarić, Ante Nazor, Goran Grguričin, Joso Gracin,a imamo i puno suradnika kao pto je bila pokojna Giacinta Mattiazzi, potom Zoran Mikulandra, prof. Ante Duvančić, Nada Škarica, Nikica Širinić, Branko Viljac, Dušan Šarac, Aljoša Gojanović, Nikica Šprljan, Alenka Vučić, Slavko Slavonac i Šime iz Zelenog grada, Tu su i institucije koje ne smijemo zaboraviti kao što su Državni arhiv u Šibeniku, Gradski muzej Drniš, Hrvatski memorijalno - dokumentacijski centar Domovinskog rata, Gimnazija Antuna Vrančića,  TUrističko - ugostiteljska škola Šibenik, Muzej Grada Šibenika.  Hvala svima i idemo dalje, broj po broj sve iz ljubavi prema Šibeniku.

Iz kategorije: Spomenar