Datum objave: 24. Travanj 2020

ŠIBENIKU NIJE KROZ POVIJEST STRANA BORBA PROTIV ZARAZNIH BOLESTI/ Znate li zašto su Disman Dobrinčić i Zanin Barbo zadužili Šibenik, a nitko ih nikada ne spominje?

Diana Ferić
Diana Ferić

 Koronavirus koji je za neke donio i karantenu nije prvi virus koji je pogodio Šibenik. Zarazne bolesti obilježile su, oblikovale i odredile povijest Šibenika. Pratile su ga kroz cijeli njegov život. A On je u svom tisućljetnom životu iskusio toliko opasnih i smrtonosnih epidemija i pandemija da ih ih gotovo nije moguće ni nabrojati. S nekima se uspješno borio,  neke su bile tako pogubne da ih je preživio tek poneki Šibenčanin. Ali ono što razliku današnje vrijeme od onoga prije 500 i više godine je da danas nemamo takvih dobrotvora kakvi su živjeli tada.

Od nekih smrtonosnih zaraza spašavali su ga njegovi dobri duhovi, hrabri liječnici i veliki ljudi kao što su bili Antun Anđeo Frari i Karlo Vipauc, a pomagali su mu i Šibenčani dobrotvori. Većini njih se Šibe­nik odužio barem tako što ih nije zaboravio pa je po njima nazvao neke svoje ulice.

Ipak, kada je o dobrotvorima i onima koji su svoj grad voljeli više od bilo čega, ostala su u sjeni zaborava dvojica najvećih dobrotvor u povi­jesti Šibenika čija je donacija namijenjena prije svega zaštiti zdrav­lja Šibenčana i borbi protiv zaraznih bolesti trajala i imala neproc­jenjivi značaj za Šibenik i Šibenčane tijekom više od 400 go­dina.

Zvali su se Disman Dobrinčić i Zanin Barbo. O njima znamo rela­tivno malo, a vjerojatno ne bi ništa ni znali da nisu ostavili oporuke kojima su neizmjerno zadužili Šibenik i Šibenčane.

U novom broju časopisa Volim Šibenik donosimo priču o njima Volim Šibenik. Guštajte i budite ponosni na te ljude!

Iz kategorije: Spomenar