Datum objave: 25. Veljača 2020

SJEĆANJE S POVODOM / Šibenčanka Ivana Smoje na današnji je dan prije 15 godina ponijela titulu prve pratilje na natjecanju "Gospođa svijeta"

Diana Ferić
Diana Ferić

Prije 15 godina na današnji dan Šibenčanka Ivana Smoje ponijela je titulu prve pratilje najljepše gospođe svijeta. Bilo je to u Bombayu u Indiji, 2005. godine čega su se i natjecateljice prisjetile danas na svojoj Facebook grupi.

Ivana Smoje na natjecanju za "Gospođu svijeta 2005." proglašena je prvom pratiljom, a titulu najljepše ponijela je Izraelka Sima Bakaha.

Natjecalo se 40-ak gospođa iz cijelog svijeta. Ivana je blistala u haljini poznate splitske modne kreatorice Nede Makjanić-Kunić, a sjajnom se pokazala i u talent showu.

To je bila samo još jedna potvrda činjenice da Šibenik ima niz uspješnih manekenki i ljepotica, a gotovo sve su poniknule iz modne agencije Leona pod vodstvom Željka Kolopera Keke i Ljiljane Stamenković. Podsjetimo samo na neke uspjehe.

Seriju pobjeda šibenskih ljepotica na izborima ljepote otvorila je 1998. godine Olivera Slavica koja je prvo pobijedila na izboru za Miss Dalmacije, a potom je na finalnom izboru u Opatiji proglašena Miss fotogeničnosti. Iste godine, Bruna Gatara proglašena je prvom pratiljom u finalu Lica godine, a godinu poslije, Marijana Kužina odnijela je lentu najljepše na izboru Miss Universe Hrvatske što joj je donijelo i putovanje u Trinidad i Tobago na svjetski izbor gdje je dospjela u samo finale.

Maja Trlaja se 2000. godine okitila lentom najljepše na izboru Miss Universe Dalmacije, a nekoliko mjeseci poslije proglašena je prvom pratiljom istog natjecanja na razini Hrvatske. 

Iste je godine dokazala Martina Marijan koja je ponijela lentu prvog modela Miss turizma te je osvojila deveto mjesto u finalu Miss turizma svijeta održanom na Malti.

Godinu nakon, Jelena Petković bila je Miss Universe Dalmacije te druga pratilja u finalu Miss Universe Hrvatske

Nina Slamić Gudeljević okitila se 2002. godine titulom najljepše Hrvatice, a godinu poslije Best fotomodel bila je Melisa Tumbri. Glorija Bura iste je godine bila druga pratilja na Elite model natjecanju, a Vinka Gracin proglašena je prvom pratiljom Miss turizma Europe, izbora što se održao u Rumunjskoj. 2004. godine Lucija Mesić stala je uz bok pobjednici u finalu Best model svijeta te je proglašena modelom koji najviše obećava u svijetu manekenstva. Ivana Ergić ponijela je tutulu Miss Hrvatske 2006. godine.

  1. godine u finalu Miss Hrvatske prvom pratiljom i Miss fotogeničnosti proglašena Sara Vulinović Zlatan koja danas gradi uspješnu karijeru u Italiji.

Dumina Turčinov bila je najljepša 2008. godine na izboru Elite look model Hrvatske, a 2011. Šibenik je ponovno imao Miss Hrvatske jer je najljepšom proglašena Katarina Prnjak, a zadnja u nizu šibenskih missica je Maja Spahija.

Iz kategorije: Spomenar