Datum objave: 02. Siječanj 2020

TAKO JE BILO U PROŠLOSTI, A DANAS? Tužan i tegoban život šibenskih žena i djevojaka radnica

Diana Ferić
Diana Ferić

Sasvim je razumljiva težnja mladih djevojaka iz radničkog staleža da se uzdigne u malograđanski sloj. Ta je težnja samo san jer mlada žena, radnica, zaposlena kod obrtnika ili u industriji nije sposobna za umilnu ženstvenost i koketeriju, a ni njen niži socijalni status njoj ne dozvoljava kozmetiku, eleganciju i sve ono što ženu čini privlačnom za pripadnike malograđanskog, a kamo li višeg građanskog sloja, napisoa je jedna šibenski novinar još u prvoj polovici 20. stoljeća kada su žene dobrano zašle na tržište rada. Neke njegove opservacije mogle bi se  primjeniti i i naše vrijeme, pogotovo kada je riječ o radnicama koje rade u trgovačkim lancima i kod drugih privatnika  gdje se iz njih izvlači i zadnji atom snage za ne baš primjerenu plaću i sigurno nemaju nakon toga volje brinuti o svojoj ženstvenosti i izgledu.

Surova je istina da u Šibeniku djevojke iz radničkog staleža počinju raditi još kao djeca. One od djetinjstva žive drukčije od djece imućnih roditelja i kao šegrtice i radnice prolaze kroz drukčiju životnu školu. Ta im škola oduzima urođenu ženstvenost, stvara im grubost u izrazu i pokretima, a uz to im siromaštvo oduzima osjećaj za higijeničnost i uskraćuje za modernost pa su na planu sentimenta i ljubavi kada dođe vrijeme za udaju, hendikepirane. One mogu naći životnog partnera samo u svom radničkom staležu i to ne cijelom jer će djevojka koja radi u rudniku teško naći muža pekara ili postolara. Šegrtica ili radnica u klaonici zaposlena na čišćenju životinjskih iznutrica još će teže naći muža dok će radnicama iz tvornica tekstila biti lakše snaći se unutar svog staleža. One bi čak mogle pronaći partnera i u žuđenom malograđanskom staležu, ali uz rizik da budu ponižene, postiđene i obezvrijeđene kao žene i osobe zbog učestale prakse odbacivanja radničko - malograđanskih veza od strane mladića iz malograđanskog staleža zbog njihovih hirova ili pod pritiskom roditelja.

Dubina jaza među staležima ne smanjuje se nego se produbljuje. Sve je više zaposlenih žena koje su, uz to što su radnice, supruge, kućanice i majke.

Više na Volim Šibenik

Iz kategorije: Spomenar