Datum objave: 29. Studeni 2019

ŠIBENSKA GASTRO BAŠTINA: Ljubavno gastronomska drama u šibenskoj Masnoj ulici

Diana Ferić
Diana Ferić

Najljepše priče o bogatoj, slasnoj i mirisnoj šibenskoj gastronomskoj baštini najlakše je pronaći na stranicama starih požutjelih novina u rubrici koja u prošlosti nije imala neko posebno ime, a danas se u svim medijima zove Crna kronika. Dakle Crna kronika je izraz za rubriku u novinama posvećenu vijestima o kriminalu, prometnim i drugim nesrećama, odnosno sličnim događajima koji izazivaju smrt, ozljede ili štetu. Tu, prema ovoj definiciji nema mjesta za kulinarstvo, gastronomiju, dobru spizu i primamljive kuharske recepte, ali kada se prolistaju novine koje su u Šibeniku i Dalmaciji izlazile između dva svjetska rata, a potom i sudski spisi nađe se u Crnoj kronici sijaset pravih literarnih poslastica, putopisa, ljubavnih drama, bizarnih događaja, cijeli Babilon osebujnih likova i puno dobre spize. Evo što smo pronašli o događanjima u takozvanoj šibenskoj Masnoj ulici:

 

 

MASNA ULICA, PONOS ŠIBENIKA KOJI PLIVA U MASTI

Jedna od posebno zanimljivih ljubavno - gastronomskih drama dogodila se 29. svibnja 1940. godine u znamenitoj šibenskoj Masnoj ulici. Slastima i mastima Masne ulice nije odlio ni nama nepoznati šibenski dopisnik splitskog dnevnika Novo doba koji je napisao izvještaj sa suđenja znanom Šibenčaninu Boži Vatavuku, mužu kraljice šibenske marende i carice Masne ulice Marije Vatavuk, optuženom da je u napadu srdžbe velikim i teškim nožem za sječenje pečenih janjaca i odojaka, ugrozio život svog prijatelja i poznanika Krste Radovčića s otoka Kaprija. Suđenje Boži Vatavuku i Krsti Radovčiću kojeg je zbog tvornog napada tužila Marija Vatavuk, počelo je i završilo 10. listopada 1940. godine:

 

U sobi broj 12 na Sreskom sudu, piše šibenski dopisnik Novog doba, bilo je danas neobično živo. Gotovo cijela Zagrebačka ulica ispunila je ovu sudsku dvoranu i hodnik ispred nje. Došli su svi gostioničari i krčmari, ljudi i žene, željne sudskih kreševa. Našu Zagrebačku ulicu, na ponos Šibenčana zovu pučki Masnom ulicom, jer su uz vrata svih gostiona i krčma prislonjeni odojci i janjci na ražnju, a u izlozima se puše zdjele brudeta i tanjuri prženih srdelica i gira. Tom dojmu obilne masti kroz ovu ulicu, ne može se oteti ni stranac, koji nam skoro zavidi što ovako plivamo u masti.

 

Prema optužnici, piše dalje novinar, na 29. svibnja, u 7 sati navečer, došlo je u ovoj ulici do dramatskih pri­zora. Ispred pučke gostione Marije Vatavuk, prošao je Krsto Radovčić rodom iz Kaprija, a nastanjen u Šibeniku. Su­prug gđe. Marije, gdin. Božo Vatavuk, kad je opazio Krstu, napao ga je prijekorom što je on, Krsto uvrijedio i dapače tvorno napao njegovu su­prugu Mariju. Došlo je do žučnog objašnjavanja i Božo je pograbio nož kojim se na daski sijeku pečeni janjci i odojci i poletio za Radovičićem. 

 

Više naVolim Šibenik

Iz kategorije: Spomenar