Datum objave: 15. Studeni 2016

Plenković u Šibeniku:Potpisan ugovor za arheološki lokalitet Danilo,razgovori o NCP-u, Brzoj cesti, TEF -u...

Diana Ferić
Diana Ferić

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministrom turizma Gari Cappellijem i ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek bio je danas u Šibeniku na potpisivanju dvaju ugovora za financiranje projekata valorizacije kulturne baštine u Šibeniku i Drnišu. Ministrica Žalac je s ravnateljem šibenskoj muzeja Gojkom Lambašom potpisala ugovor o sufinanciranju Integriranog programa valorizacije kulturne baštine u Danilu, za koji su Muzeju grada Šibenika osigurana sredstva putem Europskog fonda za regionalni razvoj. Muzej grada Šibenika aplicirao je u siječnju ove godine na Javni poziv "Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine". Dobili su oko milijun i pol kuna, a ukupna vrijednost projekta je oko dva milijuna kuna.

 

 

Bespovratna sredstva europskog fonda dobio je i Grad Drniš za projekt izrade projektne dokumentacije za obnovu kulturnih dobara na području grada Drniša i to bivšeg Đačkog doma, lokaliteta Gradina, Starog kina i društvenog doma, a ugovor je potpisao gradonačelnik Josip Begonja.

 

 

„Oni su se vrijedno i marljivo prijavili na natječaj o obnovi kulturne baštine i odobrena su im ova sredstva za valorizacija kulturne baštine u razvojne svrhe . To je priprema dokumentacije koja će omogućiti da se dođe do sredstava za ostvarenje tim projekata. Pokušat ćemo aplicirati na europske fondove za obnovu baštine, a prednost će naravno imati projekti s pripremljenom dokumentacijom“, izjavila je ministrica Žalac.

 

 

Premijer Plenković se susreo s čelnim ljudima Šibensko – kninske županije i Grada Šibenika. „Želio sam čuti od županijske i gradske vlasti koji su njihovi ključni projekti. Ovo je peta županija u kojoj boravim otkako sam postao premijer. Bio je ovo vrlo kvalitetan razgovor sa županom Goranom Paukom i predsjednikom Županijske skupštine Nediljko Duićem. Izvijestili su nas o vrlo važnom projektu brze ceste Šibenik – Drniš – Knin koja bi trebala na kvalitetni način povezati županiju te olakšati život u Drnišu i Kninu. Upoznali s me i na to da u NCP Prgin ulazi novi, inozemni partner što će omogućiti razvoj te tvrtke i o svemu onomu što se odnosi na kanal svetog Ante i tvrđavu te o projektima koji se financiraju iz programa „Kohezija i konkurentnost u kojem je naglasak na valorizaciji kulturne baštine“, kazao je premijer. Plenković. Šibensko – kninski župan Goran Pauk dodao je kako su premijera upoznali i s potrebom da Agencija za državnu imovinu konačno prepusti objekte u uvali Minerska Županiji kako bi se mogla provesti druga faza uređenja kanala svetog Ante i urediti tvrđava svetog Nikole, a izrazio je uvjerenje da će se to ubrzati nakon osnivanja Ministarstva državne imovine.

 

 

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić upoznao je premijera s četiri šibenska projekta – valorizacijom zemljišta bivšeg TEF –a, izgradnjom studentskog kampusa, uređenjem bivšeg kina Odeon i uređenjem šibenske poljane kao središnjeg gradskog trga.


 

Iz kategorije: MOK