Datum objave: 06. Kolovoz 2021

NITKO GA SE NIJE SJETIO / Prije nekoliko dana bio je rođendan velikog glazenika i čovjeka Vice Vukova, u njegovom rodnom gradu ni spomena

Diana Ferić
Diana Ferić

Propustili smo i ove godine, barem na simboličan način obilježiti rođendan velikog pjevača i političara Vice Vukova koji je rođen 3. kolovoza 1936. godine u Šibeniku.

Zvijezda Vice Vukova na glazbenom nebu Hrvatske zasjala je iznenada, bez najave i upozorenja prije 60. godina, u rujnu 1959. godine kada je njegov kristalno jasni, zvonki bariton očarao publiku drugog Opatijskog festivala. Gotovo anonimni Šibenčanin Vice, pjevao je tada istu pjesmu u alternaciji s popularnim pjevačem moćnog glasa Dušanom Jakšićem koji je već imao veliki hit, pjesmu Sve moje jeseni su tužne te niz uspješnih opernih i kazališnih nastupa kao bariton školovanog glasa.
Nastup Vice Vukova na Opatijskom festivalu 1959. godine bio je jedan od najboljih i najupečatljivijih debija u povijesti hrvatske popularne glazbe. On je svojim glasom, pojavom i nedostižnom interpretacijom pjesme Mirno teku rijeke, dotaknuo nebeski svod i preko noći od potpuno anonimnog pjevača postao zvijezda. Od tada pa sve do 1970. godine on će biti istinski kralj estrade.

ŠIBENSKI GIMNAZIJALAC

Rođen je u Šibeniku, kao treće dijete Stipe Vukova, porijeklom s otoka Zlarina i Šibenčanke Amelije, rođene Marenzi. Potječe iz muzikalne obitelji koju je krasila ljepota glasa, pa je poput brata Joška i sestre Meri počeo pjevati u zboru Šibenskog pjevačkog društva Kolo. Volio je zapjevati i sa šibenskim uličnim klapama, a u raznim prigodama pjevao je i na pozornici šibenske gimnazije. Kao sedamnaestogodišnjak 1953. godine nastupio je u opereti Ševa, a iste je godine bio izbačen iz gimnazije i Saveza socijalističke omladine zbog nekih nepodobnih riječi o Sovjetskoj Rusiji u svom školskom radu. Iz Šibenika je na studij u Zagreb otišao 1956. godine gdje je nastavio pjevati kao član zbora KUD-a Ivan Goran Kovačić i Akademskom oktetu Duška Prašelja s kojim je nastupao u Italiji i Njemačkoj. Njegov glas nije mogao proći nezapaženo. U proljeće 1959. bio je pozvan na probno snimanje u studio Radio Zagreba, a već u rujnu kao debitant i potpuni anonimac, nastupa na Opatijskom festivalu na kojem snažnim glasom, bez trunke straha, baš kao da godinama pjeva pred publikom taj student filozofije ulazi u visoko društvo glazbenih vedeta.

VICE, ARSEN I BUDUĆA ŠIBENSKA NEVISTA GABI

Nakon tri festivalska dana od 18 izvedenih kompozicija nagrađeno je sedam među kojima su na prva tri mjesta bile:
Mimo teku rijeke, u interpretaciji Dušana Jakšića i Vice Vukova te Priča sata i Došlo je proleće.
Rezultat je ocijenjen pravednim, ali nije izdržao test vremena. Mirno teku rijeke postale su bezvremeni hit. Priča sata pala je u mrak zaborava (2019. godine na Youtubeu je imala 50 pregledavanja), a pjesma Došlo je proleće, netragom je nestala. Osim pjesme Mirno teku rijeke za koje je rečeno da je to balade koja snažno djeluje na slušatelje i na izvanredan način koristila narodne motive, dobre je kritike dobila i kompozicija Stih u pijesku, vedra, simpatična kompozicija u stilu foksa koja dokazuje da moderni muzički izraz ima plodno tlo među ljubiteljima zabavne muzike koju je u Opatiji 1959. godine pjevala buduća šibenska nevista Gabi (tada Gaby) Novak.

Na vrhuncu popularnosti, Vukov je, naime, postao politički nepoželjan, a zbog svojih je stavova morao pobjeći iz Hrvatske. Pjevač koji je rasprodavao dvorane odjednom je morao ušutjeti, čemu je prethodila prava politička sapunica.

U samostalnoj Hrvatskoj Vukov se vraća glazbi, ali i politici. S HDZ-om se brzo razišao i otišao u HNS, u kojem ostaje do 1997. godine. Dvije godine kasnije postaje član SDP-a, a 2001. godine i veleposlanik Republike Hrvatske u Švicarskoj. Godine 2003. u Sabor ulazi kao nezavisni zastupnik.

U studenom 2005. godine Vukov se spotaknuo na stepenicama u Hrvatskom saboru i zadobio teške ozljede glave te pao u komu, u kojoj je, uz povremena buđenja, bio 34 mjeseca. Preminuo je 24. rujna 2008. godine, u 72. godini života.

Više pročitajte na:https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim__ibenik_no35

Iz kategorije: Nostalgija
Označeno u: