Datum objave: 19. Prosinac 2020

SPOMENAR / Jane Swärd i The Swedish Four, najavljeni kao švedski Beatlesi, bili prvi strani rock band koji je održao koncert u Šibeniku 1965. godine?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pjevačica Jane Swärd, pravim imenom Jean de Santacruz, i The Swedish Four, najavljeni kao švedski Beatlesi, bili prvi strani rock band koji je održao koncert u Šibeniku. Bilo je to  1965. godine. Gostovanje švedske grupe koja je svirala tadašnje rock hitove, organizralo je šibensko turističko poduzeće "Putnik", a održan je u novom, tek dovršenom kinu "Šibenik". Gosti iz Švedske najavljeni su kao nordijski Beatlesi, a sastav The Swedish Four bio je sastavljen od članova popularne švedske grupe The Tigers.


Zanimljivo je da su Jane Swärd i The Swedish Four imali tek jednu ploču s četiri pjesme (Every Night, When A Boy, Hound Dog i Shimmy, Shimmy Ko-Ko Bop), a i ta je objavljena samo u bivšoj Jugoslaviji. Danas je ta ploča diskografski raritet i za nju se na kolekcionarskom tržištu i više od 100 eura.

Kakav je bio koncert Jane Swärd i The Swedish Four, ne znamo. "Šibenski list" o tom događaju uopće nije pisao, a "Slobodna Dalmacija" ga je u skladu s tadašnjom uređivačkom praksom samo najavila. Koncert švedskih Beatlesa izblijedio je i iz sjećanja Šibenčana. Moguće je da nije uspio jer je plan "Putnika" da će Šveđani napuniti kino "Šibenik" sa svih njegovih 600 sjedala možda ipak bilo previše ambiciozan.
No, ako ništa drugo, zahvaljujući jedinstvenoj singl ploči zna se što su svirali i kako su zvučali Jane Swärd i The Swedish Four:

 

Video

Iz kategorije: Nostalgija