Datum objave: 07. Studeni 2019

NOSTALGIJA Ovako se guštalo u caffe baru "Domald" u Docu prije 20 i kusur godina

Stanko Ferić
Stanko Ferić

"Domald" jedan od najdugovječnijih šibenskih caffe barova,iduće će godine slaviti 30. rođendan. Kada je 1990. otvoren bio je jedan od rijetkih kafića u Docu tada zapuštenom i zanemarenom dijelu povijesne gradske jezgre, poželjnom uglavnom za izbjegavanje. "Domalda" je otvorio poduzetnik Vlado Kužina poznat po svom zalaganju da se taj dio grada uredi i ispuni sadržajima. Bio je vizionar ne samo po tome nego i po tomu što je njegov "Domald" bio prvi kafić u Šibeniku koji je imao konobarice.

Početak je bio skroman. Bio je to tek skromni bistro, no malo po malo "Domald" je prerastao u respektabilnu instituciju, mjesto okupljanja glazbenika, umjetnika, književnika i naravno Šibenčana koji sve to vole. U njemu su se okupljali šibenski intelektualci, tu se svirao rock and roll i prvorazredni jazz. Pozornosti je vrijedan podatak da je u "Domaldu" odnosno požbenski u Domalda, bilo organizirano više od 100 izložbi, slika, umjetničkih fotografija i grafika pa čak i arheoloških nalaza. Po tomu se s "Domaldom" ne može uspoređivati ni jedan drugi šibenski kafić. Uostalom "Domald" je uvijek bio sve samo ne običan kavić.

A kako se u "Domalda" guštalo prije 20 i kusur godina? Evo starih, malo oštećenih, ali dragocjenih slika iz tog vremena. Slike traže priču. Znamo da ih je snimio vrsni šibenski fotograf Radovan Goger, a bilo bi lijepo saznati tko je njima. Vladu Kužinu, budući da se od tada do danas nije bitno promijenio i da uporno traje, nije potrebno prepoznavati.

Foto: Radovan Goger 

 

Iz kategorije: Nostalgija