Datum objave: 10. Rujan 2019

NA DANAŠNJI DAN: 60. godina početka zvijezdanog puta Vice Vukova

Diana Ferić
Diana Ferić

Na današnji dan potekle su mirne rijeke slavnog i tragičnog života Vice Vukova, najboljeg i najpopularnijeg hrvatskog pjevača svih vremena. Zvijezda Vice Vukova zasjala je 10. rujnu 1959. godine kada je njegov kristalno jasni, zvonki bariton očarao publiku drugog Opatijskog festivala. Nastup Vice Vukova na Opatijskom festivalu 1959. godine bio je jedan od najboljih i najupečatljivijih debija u povijesti hrvatske popularne glazbe. On je svojim glasom, pojavom i nedostižnom interpretacijom pjesme Mirno teku rijeke, dotaknuo nebeski svod i preko noći od potpuno anonimnog pjevača postao zvijezda. Od tada pa sve do 1970. godine on će biti istinski kralj estrade.
Nakon pobjede u Opatiji 1959. godine počela je desetogodišnja glazbena vladina Vice Vukova, a karijera mu je nasilno okončana zbog hrvatskog domoljublja. U slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj, o kojoj je sanjao i zbog koje je toliko trpio, politički se aktivirao kao član Hrvatske narodne stranke te, kasnije Socijal-demokratske partije Hrvatske, 2001. godine imenovan je za veleposlanika Republike Hrvatske u Švicarskoj, a 2003. godine ulazi u Hrvatski sabor kao nezavisni zastupnik s liste SDP-a.
Teško je stradao 2005. godine pri padu sa stepenica u zgradi Hrvatskog sabora. Preminuo je 24. rujna 2008. nakon 34 mjeseca borbe za život.

O tome kako je 1959. godine ovjenčan slavom pobjednika festivala u Opatiji, Vice Vukov zaplovio niz rijeku neprolazne slave pročitajte u novom broju časopisa "Volim Šibenik":  https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim__ibenik_no35  

A našem fejsu pogledajte video posvećen Vici Vukovu i poslušajte njegovu nezaboravnu pjesmu Mirno teku rijeke. 
 

Iz kategorije: Nostalgija