Datum objave: 03. Kolovoz 2019

NA DANAŠNJI DAN: Da je Vice s nama danas bi slavio 83. rođendan

NA DANAŠNJI DAN: Da je Vice s nama danas bi slavio 83. rođendan
Diana Ferić
Diana Ferić

Danas je rođendan Šibenčanina Vice Vukova, velikog neprežaljenog pjevača i hrvatskog mučenika koji podnio golemu žrtvu zato što je velio svoju Domovinu, svoju Hrvatsku.
Rođen je u Šibeniku u peteročlanoj obitelji Stipe i Amelije Vukov podrijetlom s otoka Zlarina. Prvi put je zapjevao kao gimnazijalac 1953. u opereti "Ševa". Iste godine kao sedamnaestogodišnjak izbačen je iz šibenske gimnazije i Saveza socijalističke omladine jer je u školskom radu napisao jednu nepodobnu riječ o Sovjetskoj Rusiji.
Glazbenu je karijeru počeo 1959. godine jednim od najboljih i najupečatljivijih debija u povijesti hrvatske popularne glazbe. Tada je na festivalu u Opatiji dotaknu nebeski svog pjesmom "Mirno teku rijeke" i preko noći se od potpuno anonimnog pjevača pretvorio u zvijezdu tadašnje Jugoslavije.
Od tada sve do 1970. godine bio neokrunjeni, ali istinski kralj estrade.
Na žalost karijera mu je nasilno okončana zbog hrvatskog domoljublja. Na udaru rigidne komunističke vlasti Jugoslavije bio je večć od 1967. i 1968. godine kada je javno optužen za šovinizam i nacionalizam, a tužiteljstvo SR Hrvatske, protiv njega podiže optužnicu. Progoni su eskalirali do te mjere da su 1970. njegove pjesme skinute s programa radijskih postaja, a u Bosni i Hercegovini su mu zabranjeni javni nastupi. Progonjen poput divlje zvijeri tijekom i nakon Hrvatskog proljeća, Vukov odlazi iz Hrvatske i živi u Parizu gdje je
diplomirao na Institutu za visoke međunarodne studije. u Hrvatsku se vratio 1976. godine, ali i dalje mu je bilo mu zabranjeno javno nastupati. Bio je progonjen sve do demokratskih promjena 1990. godine kada je održao niz od 14 koncerata u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.
U slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj o kojoj je sanjao i zbog koje je toliko trpio, politički se aktivirao kao član Hrvatske narodne stranke te, kasnije Socijal-demokratske stranke, 2001. godine imenovan je za veleposlanika Republike Hrvatske u Švicarskoj, a 2003. godine ulazi u Hrvatski sabor kao nezavisni zastupnik s liste SDP-a.
Teško je stradao 2005. godine pri padu sa stepenica u zgradi Hrvatskog sabora. Preminio je 24. rujna 2008. nakon 34 mjeseca borbe za život.
Vječno ćemo ga pamtiti i nositi u srcima koja je obogatio i oplemenio svojim glasom pjevajući nam pjesme kao što su "Mirno teku rijeke", "Tvoja zemlja", "Vužgi", PIsmo ćali", "Dalmatinska elegija", "Suza za zagorske brege", "Pjevat će Sklavonija", "Hrvatski kraj", "Bokeljska noć", "Dobro mi došel prijatel"... "Dobro jutro Šibeniku":
 

Video

Iz kategorije: Nostalgija