Datum objave: 19. Srpanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Nezadovoljni šibenski obrtnici osnivaju stranku i idu na izbore

NA DANAŠNJI DAN: Nezadovoljni šibenski obrtnici osnivaju stranku i idu na izbore
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski obrtnici i sitni poduzetnici nezadovoljni poreznom politikom, stanjem u državi te posebno odnosom šibenske uprave prema njima, odlučili su osnovati Obrtničku stranku, izaći na izbore i osvojiti dovoljan broj glasova da mogu izravno raditi na dobrobiti Šibenika, obrtništva, svojih zaposlenika i njihovih obitelji, a samim tim izravno i na dobrobit korisnika svojih usluga.
Predsjednik šibenske Obrtničke stranke bit će trgovac Ivo Žaja, a on će biti i nositelj obrtničke izborne liste.
-Obrtnici i sitni poduzetnici, kaže se u priopćenju objavljenom na današnji dan 19. srpnja 1934. godine, žila su kucavica ovog grada, Dalmacije i naše države. Bez nas nema rada, zarade i napretka, bez naših poreza nema ni Kola ni kazališta kao ni drugih darova bez kojih Šibenik ne bi bio grad, a Dalmacija bi potonula u bijedu i zaborav.
Šibenski obrtnici nisu imali iluzija da će njihova Obrtnička stranka pobijediti na izborima i osvojiti vlast, ali su računali da će osvojiti dovoljan broj mandata da mogu utjecati prije svega na promjene rigoroznih i promašenih lokalnih šibenskih regula koje ima onemogućavaju rad i zagorčavaju život.

Rasplet:
Na izborima 1934. godine Obrtnička stranka nije doživjela fijasko, ali je prošla slabije od očekivanog. Loše su na izborima prošli Udruga vinogradara i Radnička organizacija. Daleko bolji rezultat postigla je nezavisna lista dr. Marka Kožula, a zbirno najveći broj glasova Šibenčana dobile su Jugoslavenska nacionalna stranka koju je predvodio Marko Bačinić, donačelnik Šibenika, Jugoslavenska narodna stranka na čelu s Čedomilom Medinijem i Jugoslavenska akcija koju je predvodio dr. Vice Iljadica.
 

Iz kategorije: Nostalgija