Datum objave: 12. Veljača 2019

NA DANAŠNJI DAN: 80. obljetnica praspomena prvog šibenskog autoradija

Diana Ferić
Diana Ferić

Tko je i kada u Šibeniku nabavio prvi autoradio ne zna se pouzdano, ali se zna kada je autoradio prvi puta spomenut u pisanim dokumentima. Bilo je to prije točno 80 godina, na današnji dan 12. veljače 1939. godine. Naravno, nije to neki posebno značajan jubilej, ali je zanimljivo znati da se prije tog dana autoradio u Šibeniku ne spominje.

Tko je bio vlasnik polovnog radija marke De Walt kojeg je bilo moguć naknadno ugraditi u bilo koji automobil, nije poznato. Iz dokumenata se doznaje tek da će biti prodan najboljem ponuditelju na javnoj dražbi koju će voditi odvjetnik Dominis.
Zanimanje za kupnju autoradija bilo je prilično veliko. Na javnu su dražbu došla čak šestorica Šibenčana, a tko je radio kupio ne znamo jer nije sačuvan zapisnik s javne dražbe.

Autoradio je kao inovacija prvi puta predstavljen 1904. godine. Izvjesno je da su ga neki Šibenčani imali i prije 1939. godine od kada datira njegov prvi šibenski spomen.

Autoradio koji je prodan na javnoj dražbi u uredu odvjetnika Dominisa bio je težak 24 kilograma i zauzimao je 8 litara prostora. Ugrađivan je na pod vozila, a imao je "daljinski upravljač", posebnu komandnu ploču koja se ugrađivala u ploču s instrumentima ili na neko drugo zgodno mjesto nadohvat ruke vozača i suvozača.


 

Iz kategorije: Nostalgija