Datum objave: 01. Veljača 2019

NA DANAŠNJI DAN: Svjetski prvak u teškoj kategoriji profesionalnog boksa odmara se u Šibeniku!

Diana Ferić
Diana Ferić

Gene Tunney svjetski prvak u teškoj kategoriji u profesionalnom boksu, slavni američki boksač koji je u jednoj od najboljih i najslavnijih borbi u povijesti boksa porazio Jacka Dempseya, stigao je danas u Šibenik gdje želi provesti dio svog odmora.

Dolazak boksačke legende, nepobjedivog Tunneya u Šibenik izazvao je silno oduševljenje i pomutnju. Svi su željeli vidjeti slavnog borca, svjetskog prvaka koji je od 68 službenih profesionalnih mečeva izgubio samo jedan. Najveći slavu stekao je pobjedama nad moćnim Jackom Dempseyem. Mečevi Tunney - Dempsey bile su spektakli kavi do tada nisu viđeni u boksačkim ringovima, a njihova borba opisivana je kao bitka titana.

Pojava Tunneya u Šibeniku na današnji dan 1. veljače 1929. godine bila je prvorazredna senzacija iako se on1928. godine povukao s ringa i prestao boksati. Njegova slava bila je golema pa nije bilo čudo da su Šibenčani poludjeli kada su čuli tko dolazi u njihov grad.

James Joseph, Gene Tunney (25. svibnja 1897. - 7. studenoga 1978.) bio je američki profesionalni boksač koji se natjecao od 1915. do 1928. godine. Od 1926. do 1928. godine držao je titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Bio je poznat kao boksač koji boksa na šahovski način. Bio je vrstan tehničar, ali je imao i razoran udarac pa njegove borbe nisu završavale brojanjem bodova nego nokautima. Tunneyeva obrana naslova prvaka svijeta protiv Jacka Dempseya i danas se smatra jednin od najvećih mečeva u povijesti profesionalnog boksa.

Tunney je u Šibenik došao parobrodom iz Zadra, a odsjeo je u hotelu "Krka". Dopisnik splitskog "Novog doba" izvjestio je da su Šibenčani bili u deliriju kada je slavni boksač stupio na obalu i krenuo rivom prema hotelu. Tunney je bio iznenađen takvim dočekom jer nije očekivao da je u ovom kutku svijeta uopće poznat, a kamo li toliko popularan. Izjave nije želio davati. Kazao je da se povukao s ringa i iz javnog života te da jsu mu "mir i odmor u divnoj Dalmacijui neophodno potrebiti".
 

Iz kategorije: Nostalgija