Datum objave: 30. Siječanj 2019

NADNASLOV: Zatvorena gostiona u kojoj se trgovalo bijelim robljem i nemoralom

NADNASLOV: Zatvorena gostiona u kojoj se trgovalo bijelim robljem i nemoralom
Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon upozorenja hotelskih namještenika i konobara policija je zatvorila šibensku gostionu "Orijent" zbog osnovane sumnje da je bila središte šibenske trgovine nemoralom i bijelim robljem.

Sumnja da se u "Orijentu" sastaju osobe povezana s organiziranim međunarodnim kriminalom koje trguju ženama, djevojkama i maloljetnicama koje su na razne načine prisiljene na prostituciju, kupljeno priležništvo i druge oblike spolnog iskorištavanja, javile se odmah po otvaranju te gostionice u lokalu koji je u vlasništvu Šibenika.

Šibenčani su inače dobro prihvatili gostionu "Orijent" zbog dobre glazbe i povoljnih cijena vina i piva, a najava da će se u "Orijentu" pojaviti i trbušne plesačice izazvala je prilično veliko nestrpljenje.

Međutim, nelagodu kod posjetitelja izazivala je prisutnost čudnih, uplašenih žena i uplakanih djevojaka pa se odmah javila sumnja da se u "Orijentu" nešto događa.

Policija je reagirala nakon prijave hotelskih namještenika i konobara pretpostavljajući da su oni bolje upućeni od građana te da mogu pouzdanije znati ima li u "Orijentu" kriminala i je li ta gostiona, možda samo krinka za trgovinu nemoralom i bijelim robljem.

P.S
Gostionu "Orijent" u Šibeniku policija je zatvorila na današnji dan 30. siječnja 1935. godine. Vrata gostione su zapečaćena, a vlasnik i zaposlenici su pritvoreni. Kako je okončan taj slučaj ne zna se. Suđenja nije bile, a glasine su utihnule. Uglavnom gostiona "Orijent" u kojoj su u veljači 1935. godine kao glavna atrakcija trebale nastupati trbušne plesačice iz Sarajeva, nikada više nije otvorena.

 

Iz kategorije: Nostalgija