Datum objave: 11. Siječanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Šibenik dobio hokejaški klub, ali ne hokeja na ledu nego na travi.

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je dobio još jedan sportski klub i to hokejaški. Nije riječ o hokeju na ledu nego o, Šibeniku i Dalmaciji gotovo nepoznatom sportu, hokeju na travi.

Klub je osnovao dr. Žarko Danilović, a njegovi članovi su u najvećem broju šibenski gimnazijalci. Žarko Danilović, liječnik u Domu zdravlja u Šibeniku, bio je uspješan igrač hokeja na travi, štoviše bio je osnivač i prvotimac najboljeg hrvatskog tima hokeja na travi zagrebačkog AHK "Mladost". On je u Šibenik donio i rekvizite neophodne za bavljenje tim sportom, pravila i sve ostalo što je potrebno ne samo za osnivanje kluba nego i za pokretanje međuopćinske lige u kojoj bi, za početak, bili klubovi iz Šibenika, Drniša i Knina.

Inicijativu dr. Danilovića podržao je Hrvatski savez hokeja na travi. Na pitanje kako će mlade Šibenčane naučiti igrati hokej na travi, sport kojeg nisu vidjeli ni u kinu, kazao je da to nije problem jer je hokej na travi dinamičan i zabavan sport koji se usprkos dosta složenim pravilima lako uči.  Za potrebe novoosnovanog kluba hokeja na travi šibenski stolari napravili su golove propisanih dimenzija. Dok se ne uredi posebno igralište dimenzija 91 x 55 metara hokej na travi igrat će se na nogometnom igralištu na Šubićevcu. U planu je i promotivna utakmica koju će odigrati prva i druga ekipa AHK "Mladost" iz Zagreba.

Odaziv mladih Šibenčana na poziv dr. Danilovića da se pridruže klubu i počnu igrati hokej na travi iznenađujuće je velik pa će već na startu biti osnovane dvije ekipe, a ima i zainteresiranih djevojaka pa se razmišlja i o osnivanju prve šibenske ženske ekipe hokejašica na travi.
Bilo je to na današnji dan 11. siječnja 1961. godine.

P.S.
Jedan od prvih i najboljih šibenskih hokejaša na travi bio je pokojni Joško Simsing, dugogodišnji šef marketinga Radio Šibenika i vrsni poznavatelj šibenskog govora, šibenske kulinarske i sportske baštine, šibenskih užanci, funcutarija i znamenitih Šibenčana.
 

Iz kategorije: Nostalgija