Datum objave: 07. Siječanj 2019

NA DANAŠNJI DAN - Tragedija u La Mancheu. Poginula četvorica šibenskih pomoraca.

Diana Ferić
Diana Ferić

Šime Radovčić, Šime Mišurac, Milivoj Vlahov i Rade Grbelja, četvorica su šibenskih pomoraca koja su na današnji dan, 7. siječnja 1962. godine poginula u pomorskoj nesreći kod South Goodwin svjetionika u La Mancheu.

Na današnji dan prije 57 godina u 23 sata i 50 minutu parobrod “Šabac” Kvarnerske plovidbe iz Rijeke sudario se u magli s engleskim teretnim brodom “Dorrington Court”. Od 33 člana posade "Šabca" preživjela su samo petorica, a smrtno je stradalo 28 hrvatskih pomoraca, među kojima su bila i Šime Radovčić, prvi kuhar, rođen 1930. godine u Kapriju, Šime Mišurac, vođa palube, rođen 1910. godine u Privić Šepurini, Milivoj Vlahov, mazač, rođen 1906. godine u Prvić Šepurini i Rade Grbelja, ložač, rođen 1913. godine u Prvić Šepurini.

Parobrod "Šabac" izgrađen je 1922. godine u brodogradilištu Stettiner - Oderwerke za njemačku kompaniju "Leonhardt & Blumberg" i porinut kao "Marie Leonhardt". U Drugom svjetskom ratu bio je potopljen u zračnom napadu saveznika na Hamburg 18. lipnja 1944. godine. Nakon rata dignut je i popravljen te je kao ratna reparacija dodijeljen Norveškoj gdje plovio pod imenom "Skottnes". Kada je1947. godine prodan je Jugoslaviji dobio je ima "Sušak", a kasnije je preimenovan u "Šabac". Pod tim imenom od 1957. godine plovio je u floti riječke Kvarnerske plovidbe.

U sudaru s novim motornim brodom "Dorington Court" bio je tako teško oštećen da je potonuo za manje od 5 minuta i sa sobom u plavu grobnicu povukao 28 mornara.

Brod "Dorington Court" i još tri broda koja su se našla u blizini spustili su čamce u more i tražili brodolomce, ali većina ih je već bila mrtva zbog velike hladnoće mora. Brod "Hampton Ferry" uz pomoć putnika izvukao je iz mora kapetana, prvog oficira, jednog člana posade te još 4 mrtva tijela. "Dorington Court" uspio je pronaći 3 preživjela mornara od kojih je kasnije jedan preminuo.

Posada broda "Soutern Africa" po jakom je vjetru u tragala za preživjelima još 12 sati. Našli su 5 tijela, dok je posada broda "Walmer" pronašla 7 tijela. Te noći pronađeno je 17 tijela mrtvih mornara, a sutradan je pronađeno još jedno. 10 članova posade "Šabca" nikada nije nađeno i zauvijek su ostali u plavoj grobnici. Među njima su i dvojica šibenskih mornara Milivoj Vlahov i Rade Grbelja.

Bila je to najveća pomorska tragedija hrvatske trgovačke mornarice nakon 1930. godine, kada je također u siječnju na Atlantiku u ciklonu stradao brod "Daksa". Tada je poginulo 38 naših pomoraca.
Klikni na https://youtu.be/fKqXhkC96_Q i pogledaj video.

Iz kategorije: Nostalgija