Datum objave: 11. Prosinac 2018

NA DANAŠNJI DAN: Šibenčani neće vodomjere koji ugrožavaju privatnost njihovih obitelji

Diana Ferić
Diana Ferić

Ugradnja vodomjera u kuće i stambene izgrade nije dovršena ni dvije godine nakon što je ih je gradska uprava Šibenika nabavila.

Na ugradnju vodomjera pristala je tek nekolicina Šibenčana dok ostali ne dozvoljavaju njihovu ugradnju u svoje kuće i stambene zgrade. Šibenčani pružaju veliki otpor i protive se ugradnji vodomjera, a najavljena je i organizirana tužba protiv gradske uprave koja upravlja vodovodom jer se pročulo da bi vodomjeri mogli biti ugrađivani prisilno.
Šibenčani se protive ugradnji vodomjera zato što smatraju da te naprave koje mjere potrošnju vode ugrožavaju privatnost njihovih obitelji. Isto tako Šibenčani kao i oni poduzetnici iz drugih gradova koji imaju ugostiteljske objekte u Šibeniku, odbijaju ugraditi vodomjere pozivajući se na poštivanje njihovog zakonskog prava na poslovnu tajnu.

Na današnji dan 11. prosinca 1934. godine sastali su se u hotelu „Krka“ predstavnici nezadovoljnih građana koji odbijaju ugradnju vodomjera i ovlašteni članovi šibenskog Poglavarstva kako bi pronašli prihvatljivo rješenje te formirali zajednički odbor koji će "svestrano razmotriti problem i predložiti rješenje prihvatljivo i građanima i gradskom Vijeću koje mora donijeti konačnu odluku".
Predstavnici građana izjasnili su se na sastanku da su građani spremni plaćati i veću paušalnu cijenu za vodu koju troše, ali „izričito i kapriciozno odbijaju i samo pomisao na ugradnju vodomjera“.
Kako dogovora nije bilo dogovoren je nastavak sastanka nakon Silvestrova te predloženo da se razmotri odlazak delegacije građana Šibenika u gradove gdje su vodomjeri već uvedeni da se uvjere u „njihovu korisnost i bezopasnost po privatnost“.
 

Iz kategorije: Nostalgija