Datum objave: 05. Prosinac 2018

NA DANAŠNJI DAN: Šibenska gradska uprava zabranila automobilima zvučnu signalizaciju

Diana Ferić
Diana Ferić

Automobilima je u Šibeniku najstrože zabranjena svaka zvučna signalizacija bilo trubom bilo klaksom ili zvonom. Zabrana je na snazi od 23 sata navečer do 6 sati ujutro.

Vozila koja žele promijeniti pravac kretanja ili skrenuti u sporednu ulicu moraju o svojoj namjeri na vrijeme izvijestiti ostale sudionike u prometu kao i pješake, prikladnim svjetlosnim signalima. Ako automobil prilazi raskrižju i nastavlja vožnju ravno obvezan je jednom bljesnuti svjetlima, ako namjerava skrenuti desno mora dva puta bljesnuti svjetlima, a ako namjerava skrenuti lijevo mora svjetlima bljesnuti tri puta.

Automobili koji imaju svjetlosne strelice ili lampice za pokazivanje smjera osim njihovog uključivanja dužni su davati i svjetlosne signale. Vozila koja se noću kreću unazad označava suputnik ili pomoćnik vozača koji se kreće iza vozila i ručnom svjetiljkom daje signal da se vozilo kreće natraške. 

U Šibeniku vozači noću ne smiju voziti brže od hoda pješaka i ne smiju pritiskati akcelerator i izazivati buku motora. Vozači koji ne budu poštivali ove odredbe mogu biti kažnjeni novčanom kaznom, a ako je ne mogu platiti kazna im se pretvara u 10 dana strogog zatvora.

Šibenska gradska uprava priopćila je na današnji dan 5. prosinca 1935. godine da je uvela strože odredbe o upotrebi zvučnih signala nego Split i Zagreb u želji da „sačuva noćni mir, zaštiti građane Šibenika od pogibelji i dovede Šibenik u rang uljuđenih europskih velegradova“.
 

Iz kategorije: Nostalgija