Datum objave: 18. Studeni 2018

NA DANAŠNJI DAN - Uhićen Tin. Sudac pita žandare: "A što će biti kada vam unuke za Ujevića budu pitali na maturi?

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog skitnje i besposličarenja pod optužbom da "Bogu krade dane" u Beogradu je na današnji dan 18. studenoga 1925. godine uhićen pjesnik Tin Ujević.

Tina, Augustina, odnosno kako stoji u zapisniku Avgustina Ujevića, nakon što je proveo noć u zatvorskoj ćeliji, žandari su izveli pred suca sa zahtjevom "da ga se protjera u mjesto rođenja Makarsku, u Dalmaciju, zato što ne radi ništa". Na sučevu primjedbu "da Ujević piše pjesme", žandari su posredstvom tužitelja predočili sudu službeni stav Uprave Grada Beograda "da se pisanje pesama nije posao, ni značajan, ni potreban, nikakav uopće".

No, sudac, čije nam ime na žalost nije poznato, odgovorio je žandarima i tužitelju ovako:
-A taj pjesnik kojeg ste mi doveli ima da ispašta što su neki beogradski policajci bili neobično neraspoloženi i kivni na ceo svet vjerov+jatno zbog onih lopovskih šala na Terazijama na njihov računa. A taj pjesnik je nesumnjivo jedan od najvećih koje imamo od despotice Jeftimije do pjesnika Ristića. Neću ga hvaliti jer bi to bilo kao da mu pišem nekrolog.

Na to je sudac žandarima i tužitelju kazao:
-Evo vam pregršt najlepšeg biserja, nekoliko njegovih stihova:
 

Kako je teško biti slab,
kako je teško biti sam,
i biti star, i biti mlad.

I biti slab i nemoćan,
i sam bez igdje ikoga
i nemiran, i očajan

I gaziti po cestama,
i biti gažen u blatu,
bez sjaja zvijezda na nebu.

-I vi biste sada da ga protjeram, da ga predam na revers predsjedniku općine Makarske, zbog besposličarenja i skitnje? A što će biti, gospodo žandari, kada vam unuke na maturi budu pitali za Ujevića? Ako ne budu znali, padat će na ispitu zrelosti. Dobri pjesnik Tin nikome zla nikada nije učinio. Izuzev možda sebi. Ako ga protjeramo onda će nasljednik onog predsjednika općine Makarske koji će od nas da ga primi na revers, biti sretan jer će mu sa mnogo svečanih i lijepih riječi, postaviti spomen ploču na rodnu kuću, a o nama će govoriti kao o barbarima.

Ova vijest iz 1925. godine, kao ni sam Tin Ujević, nemaju nikakve veze sa Šibenikom osim što ju je neki Šibenčanin koji je poštivao Tina i volio njegovu poeziju zbog nekog razloga zabilježio i sačuvao.
 

Iz kategorije: Nostalgija